Udați castraveții cu această soluție și veți scăpa de frunzele îngălbenite!

Astăzi, vă povestim despre soluția minune pentru castraveți. Ingredientul de bază este – verde de briliant. Aflați mai jos câteva metode de utilizare a preparatului atât în scopuri profilactice, cât și pentru îndepărtarea maladiilor.

În primul rând, verdele de briliant este folosit ca antiseptic, deoarece conține cupru. Soluția de verde de briliant este foarte eficientă în lupta contra sporilor fungici și diverse bacterii. De asemenea, conține o mulțime de microelemente care ajută la dezvolatrea tufelor de castraveți.

Deoarece verdele de briliant conține alcool, soluția trebuie diluată cu apă. Proporțiile diferă în funcție de scopul utilizării.

Metoda 1 – profilaxia contra putregaiului rădăcinilor

Adăugați 10 picături de verde de briliant într-o găleată cu 10l de apă.

Amestecați și folosiți câte aproximativ 500 ml de soluție pentur fiecare tufă.

Efectuați irigarea pe sol umed și turnați lichidul la baza tufei, pentru o eficiență maximă.

În scopuri profilactice, pe parcursul sezonului se efectuează 3 astfel de irigări:

1.când lăstarul atinge lungimea de aproximativ 1m;

2.când apar ovare medii;

3.când se formează fructele.

În cel de-al treilea caz, efectuați irigarea în felul următor:

Culegeți toți castraveții ajunși la maturitatea tehnică și îi lăsați pe cei mici. Udați tufele cu aceeași soluție și peste 4-5 zile veți putea culege o nouă partidă de legume.

Metoda 2 – profilaxia contra putregaiului rădăcinilor, dar și îndepărtarea acestuia

Luați un borcan mic sau un pahar, adăugați în el 10 picături de verde de briliant, apoi 2 linguri de apă.

Luați apoi un bețișor de urechi, îl înmuiați în soluția obținută și o aplicați pe tulpina tufelor de castravete, la o înălțime de 5-10 cm de la suprafața solului.

Astfel, veți preveni apariția putregaiului rădăcinilor, în plus, dacă plantele au fost deja afectate de boală, metoda ajută la îndepărtarea ei.

În scop prifilactic, este suficientă o singură prelucrare la începutul perioadei vegetative, atunci când castraveții au atins înălțimea de 1 m și când încep să înflorească.

Dacă tufa este deja bolnavă, efectuați tratamentul cu verde de briliant odată la 5 zile, până se prind rănile și se recuperează tulpina. De regulă, sunt suficiente 3-4 astfel de tratamente.

Alegeți una din aceste 2 metode, dar țineți cont de faptul că în primul caz, soluția îndeplinește și rolul de îngrășământ (dacă cultivați castraveții pe sol mlăștinos), iar a doua variantă se potrivește mai mult cultivării castraveților în sere.

Metoda 3 – îndepărtarea îngălbenii frunzelor și castraveților, cum ar fi:

-mana produsă de ciuperca Pseudoperonospora cubensis;

-făinarea.

Această metodă la fel se potrivește atât pentru profilaxie, cât și pentru tratamentul culturilor afectate.

Adăugați:

-5 picături de verde de briliant și

-½ lingură de amoniac la

-1l de apă.

Opțional, puteți adăuga 500 ml de zer sau lapte degresat, pentru ca soluția să se lipească mai bine de frunze, dacă o folosiți pentru prevenirea lor. În cazul în care culturile au fost deja afectate, atunci zerul sau laptele degresat, reprezintă un ingredient obligatoriu, formând o peliculă pe suprafața frunzelor, iar în rezultat ciuperca moare.

Turnați soluția într-un recipient cu pulverizator sau pregătiți-o direct în el.

Stropiți frunzele pe ambele părți, astfel încât soluția să nu curgă.

În scop profilactic, 2 astfel de tratamente pe parcursul sezonului vor fi suficiente: în faza de înflorire și în faza de formare a fructelor mici.

Dacă castraveții sunt deja afectați, prelucrați-i o dată pe săptămână, până distrugeți ciuperca. În cazul în care, în acest moment aveți deja legume de recoltat, culegeți toți castraveții mari și medii, efectuați prelucrarea, iar la următoarea recoltare, peste 5 zile, soluția deja va funcționa și veți culege castraveți sănătoși.

Nici într-un caz nu folosiți aceste 3 metode simultan și nu măriți doza, de altfel puteți face mai mult rău culturilor. Alegeți o singură metodă sau alternați-le.

Spor la grădinărit!

NOU