Tăierea pomilor fructiferi vara – 5 trucuri simple și eficiente!

Tăierile de vară vor contribui la accelerarea procesului de formare a copacilor furctiferi tineri. Ca urmare, până în iarnă, pomii vor arăta îngrijiți și puternici, ramurile lor se vor rupe mai rar sub greutatea zăpezii umede.

1.Îndepărtarea mugurilor

Dacă în vreo parte a coroanei există vreun mugure bine dezvoltat, din el obligatoriu va crește o creangă. Deseori aceasta este nedorită și dumnevoastră înțelegeți că, cu timpul, veți fi nevoiți să o eliminați. Din acest motiv, astfel de muguri este mai bine să-i îndepărtați imediat (cu ajutorul unui cuțit de grădină). Elementele nutritive eliberate vor fi folosite pentru intensificarea creșterii altor ramuri, mult mai utile. Acest truc se folosește doar în cazul pomilor tineri. Să îndepărtați toți mugurii nedoriți de pe copacii maturi este pur și simplu imposibil.

2.Copilirea

Copilirea este eliminarea lăstarilor verzi inutili la începutul creșterii lor. Operațiunea seamănă cu răritul. Lăstarii, care îndesesc coroana, se recomandă să fie îndepărtați la începutul dezvoltării acestora.

Important! Tăierile în verde, adesea, se fac pe lângă cele de primăvară. De exemplu, dacă copacul a înghețat și este dificil să stabiliți limitele degerării ramurilor, ar fi bine să transferați tăierea mai aproape de vară, când se deschid mugurii și începe creșterea vegetativă.

3.Ciupirea

Pentru a opri creșterea lăstarilor în lungime, ciupiți-le vârfurile (5-10 cm). Ciupirea ajută la reglarea creșterii ramurilor scheletice ale copacilor tineri – creșterea unei ramuri bine dezvoltate se oprește temporar, ceea ce permite celorlalte ramuri să o ajungă, echilibrând astfel dezvoltarea coroanei. De regulă, după ciupire, creșterea încetează pentru o perioadă de 10-15 zile. Apoi puteți repeta operațiunea. Ciupirea se face cu o foarfecă horticolă, foarfecă simplă, cuțit sau pur și simplu cu mâinile.

4.Ruperea lăstarilor

Procedura constă în îndepărtarea din coroană a lăstarilor nelemnificați. Dacă baza lăstarului e leminificată, se recomandă  să-l tăiați cu foarfeca horticolă deasupra inelului. Se rup lăstarii care  nu sunt necesari pentru fromarea ramurilor schelet și semi-schelet (în primul rând cele concurente). Efectuați operațiunea când lăstarii ating lungimea de 5-10 cm. Rănile provocate copacului după rupere se vindecă rapid, scade posibilitatea unor infecții. Apropo, dacă ați ratat momentul și lăstarii deja s-au lemificat, ruperea de vară oricum va da un rezultat mai bun decât tăierile ulterioare.

Important! De asemenea, trebuie să tăiați lăstarii formați după reducerea coroanei. Dacă reducerea a fost semnificativă, atunci astfel de lăstari apar foarte mulți. Lăsați-i și deja spre toamnă aceștia vor semăna cu o perie din crengi puternice și bine înfrunzite.

5.Înclinarea crengilor

Această operațiune reglează creșterea și fructificarea ramurilor. Grădinarii au observat de mult timp că: cu cât poziția crengii este mai apropiată de cea orizontală, cu atât creșterea este mai slabă și cu atât mai mulți muguri florali se formează. Crengile pot fi înclinate oricând, dar cel mai potrivit moment este la începutul lemnificării lăstarilor. Ramurile se fixează în poziție orizontală sau înclinată și se leagă cu o sfoară de trunchi, de creanga vecină sau de un țăruș, înfipt în pământ. De asemenea, puteți agăța de ele greutăți (de exemplu, sticle cu apă). Când creanga ia o poziție stabilă (peste aproximativ 4-5 luni), sfoara se îndepărtează, pentru că poate pătrunde în scoarță și ramura, sau chiar tot copacul, poate muri.

Dacă vă îndoiți de eficiența tăierilor în verde, iată câteva argumente în favoarea acestei proceduri:

-tăierea vișinilor, cireșilor, prunilor, corcodușilor imediat după recoltare nu provoacă gomoza inevitabilă după tăierile de primăvară; până în iarnă, rănile se prind bine;

-tăierea vă ajută să îndepărtați ușor afecțiuni mici ale ramurilor cu (monilioză, citosporoză). Și cel mai important, astfel nu lăsați agenții patogeni să ierneze în grădină și nu le permiteți primăvara devreme să-și reînceapă munca dăunătoare.

După cum vedeți, tăierile de vară sunt o procedură importantă și utilă, pe care nu trebuie să o neglijați dacă vă doriți o recolată bogată în anul care vine.

Spor la grădinărit!

NOU