Salată de vinete cu morcov și ardei(pentru iarnă). Irezistibil!

Este o salată delicioasă, aromată și aspectuoasă. Va decora chiar și mesele de sărbătoare. Nimeni nu va rezista în fața unui asemenea deliciu, îndeosebi iarna. Gătiți-o și conservați-o cu multă plăcere!

INGREDIENTE:

-2.5 kg de vinete;

-500 g de morcov;

-700 g de ardei grași (colorați);

-3-6 căței de usturoi;

-un ardei iute roșu;

-150 g de pătrunjel și coriandru;

-6 linguri de ulei;

-3-4 linguri de sos de soia;

-o lingură de zahăr;

-10 boabe de piper negru;

-o linguriță de boabe de coriandru;

-câte o lingură de oțet de orez la fiecare borcan de 500 ml sau ½ lingură de orice oțet 6%.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați vinetele și tăiați-le în fâșii lungi, îndepărtând partea centrală, moale a pulpei lor. Presărați-le cu sare și amestecați-le. Puneți-le în 1-2 strecurători și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 1-1.5 ore, ca să-și elibereze sucul.

2.Apoi stoarceți-le bine cu mâinile și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Puneți-le într-un vas încăpător.

3.Stropiți vinetele cu 3 linguri de ulei și amestecați-le cu lingura. Apoi răspândiți-le într-un singur strat pe o tavă tapetată cu folie de aluminiu (câte vor încăpea). Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la temperatură mare și coaceți vinetele până se vor rumeni puțin. Dacă cuptorul dumneavoastră este dotat cu funcția grill, puteți să o folosiți pe aceasta.

4.Transferați-le pe o farfurie și lăsați-le să se răcească. Procedați similar până veți coace toate fâșiile de vânătă.

5.Curățați ardeii grași și ardeiul iute de codițe, semințe și nervuri. Tăiați ardeii grași sub formă de fâșii lungi și subțiri, iar ardeiul iute — în cerculețe subțiri.

6.Mărunțiți usturoiul. Puteți să-l treceți prin presa de usturoi.

7.Curățați morcovii și dați-i prin răzătoarea specială, care-i transformă în fâșii lungi și subțiri. Dacă doriți, puteți să adăugați mai mult sau mai puțin morcov (după propriul dumneavoastră gust).

8.Presărați morcovii cu sare și frământați-i puțin cu mâinile, ca să devină mai moi. Procedați similar cu fâșiile de ardei.

9.Puneți fâșiile de vânătă, morcov și ardei într-o cratiță. Adăugați zahărul, rondelele de ardei iute (dacă nu aveți ardei iute proaspăt, puteți să folosiți ardei uscat, sub formă de fulgi) și usturoiul mărunțit (puteți să-i ajustați cantitatea după gustul dumneavoastră).

10.Pisați puțin boabele de piper negru și coriandru în mojar. Încingeți 3 linguri de ulei într-o tigaie (până la apariția primilor aburi) și adăugați condimentele pisate în el. Amestecați și transferați îndată conținutul tigăii în cratița cu legumele.

11.Amestecați salata. Adăugați sosul de soia (dacă doriți, puteți să adăugați mai mult) și iarăși amestecați.

12.Gustați salata: ea trebuie să fie puțin prea sărată și moderat de picantă.

13.Adăugați verdețurile spălate, uscate și mărunțite. Amestecați.

14.Transferați salata în borcanele spălate foarte bine și uscate, presându-o cât mai compact (ca să nu-i scadă prea mult nivelul în timpul sterilizării). Adăugați câte o lingură de oțet de orez în fiecare borcan.

15.Acoperiți borcanele cu capace sterilizate, fără să le înfiletați ermetic.

16.Așezați borcanele într-o cratiță încăpătoare. Turnați apă în ea, astfel încât nivelul ei să ajungă până la „umerii” borcanelor. Sterilizați viitoarele conserve timp de 20 minute (pentru borcanele de 500 ml) sau 25 minute (pentru borcanele de 1 litru) din momentul clocotirii apei.

17.Scoateți borcanele din apă și închideți-le ermetic. Întoarceți-le cu capacele în jos și puneți-le pe un tocător. Acoperiți-le cu o pătură călduroasă și lăsați-le să se răcească lent.

18.Apoi transferați-le la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

NOU