Sădirea pomilor de măr și păr primăvara!

În prezent, pomii pot fi sădiți de la începutul primăverii până toamna târziu, deoarece aceștia se vând în ghivece, deci sistemul radicular este acoperit.

Totuși, vă recomandăm să faceți acest lucru primăvara și iată de ce:

-primăvara se vede dacă mugurii sunt bine formați sau nu, astfel nu aveți cum să cumpărați un pom uscat;

-nu știți când anume a fost sădit copacul: dacă a petrecut toată vara într-un vas mic, rădăcinile nu s-au dezvoltat desăvârșit.

Dacă cumpărați un pom din pepinieră, atunci cel mai bine este să-l sădiți toamna, după ce cad frunzele. Copacul adoarme și se va trezi la locul nou fără stres, astfel procesul vital nu va fi schimbat semnificativ.

1.În primul rând, trebuie să alegeți corect puietul.

Mărul și părul sunt copaci mari și trebuie să aibă o tulpină principală cu ramuri laterale. Străduiți-vă să alegeți materialul săditor cu ramurile orientate în diferite direcții și care pornesc din puncte diferite.

Există pomi la care toate ramurile pornesc din același punct: atunci când pomul va rodi și fiecare creangă se va apleca în jos, copacul nu va rezista și se va dezbina.

Dacă ramurile sunt situate foarte aproape una de alta și sunt multe, atunci cele în plus pot fi tăiate.

Vârful pomului trebuie să fie verde, acest lucru vorbește despre un sistem radicular sănătos.

Dacă ramurile arată bine, dar nu sunt amplasate perfect, le puteți îndoi sub unghiul necesar atât orizontal, cât și vertical, oferindu-i atsfel copacului forma dorită.

Chiar și ramurei principale îi puteți schimba direcția de creștere, legând ramura potrivită de un țăruș vertical.

În cazul în care nu găsiți copaci cu ramuri frumoase, mai bine cumpărați fără. Îi tăiați vârful și toți mugurii sănătoși vor da ramuri tinere. Iar pe cele de care nu veți avea nevoie, le veți putea îndepărta.

Un alt moment important, cel mai des întâlnit în cazul perilor: ei au nevoie de parteneri pentru polenizarea încrucișată.

Dacă în grădina dumneavoastră sau a vecinilor din apropiere nu mai sunt peri, atunci e nevoie să cumpărați cel puțin 2 pomi de soiuri diferite. Înainte de a-i cumpăra, informați-vă care soiuri sunt polenizatoare, ca să puteți savura și fructe, nu doar să admirați florile.

2.Deci, materialul săditor potrivit l-ați ales, acum trebuie sădit. Dacă mugurii dorm, faceți acest lucru imediat. Dacă au apărut deja frunzele, atunci nu vă grăbiți. Așteptați perioada când noaptea nu vor mai fi înghețuri. Între timp, păstrați puieții în casă sau în seră. Când afară e cald, îi scoateți din seră, pentru că temperatura înaltă va usca solul.

3.După ce vremea este stabilă, căutați un loc însorit pentru viitorii pomi. Nu sădiți copacii foarte aproape unul de celălalt. Acum ei sunt mici, dar peste câțiva ani cresc mari și fiecare ramură are nevoie de lumină, iar rădăcinile – de hrană. Distanța între pomi trebuie să fie de 5-6 metri, iar între cei pitici – 3-4 metri.

Dacă nu aveți posibilitatea să sădiți copacii alături, pentru ca aceștia să se polenizeze reciproc, nu vă întristați. Următoare primăvară îi puteți altoi, făcând schimb de ramuri între puieți.

O singură ramură vă ajută să rezolvați problema polenizării încrucișate. De asemenea, puteți lua ramuri de soiuri diferite de la vecini sau prieteni și atunci obțineți o grădină întreagă pe un singur copac. Părul se altoiește perfect pe măr, în schimb mărul pe păr nu.

4.Înainte să sădiți puietul, îl înmuiați, împreună cu ghiveciul. Copacul trebuie să-și restabilească umiditatea pierdută în timpul păstrarii și transportării.

Dacă materialul săditor este cu rădăcinile deschise, îl puteți înmuia în soluție organică nutritivă și stimulatoare, care restabilește planta, elimină stresul, stimulează formarea rădăcinilor și le alimentează. Lichidul poate fi folosit mai apoi pentru udarea în timpul sădirii.

5.Între timp, pregătiți gropile. Acestea trebuie să fie cât se poate de mari, aproximativ 70*70, pentru a asigura pomii cu hrană în primii ani, în special dacă îi sădiți în pământ de țelină.

La baza gropii, adăugați niște resturi metalice ruginite.

Apoi o umpleți cu humus sau compost, alternând straturile cu pământ de grădină și cenușă. Puteți adăuga îngrășământ organic granulat, pentru a îmbunătăți structura solului și pentru a atrage viermii, care vor ”lucra” în grădină.

Rădăcinile, dimpotrivă, trebuie acoperite doar cu sol de grădină. Astfel ele vor începe să crească activ, fiind în căutarea hranei. Vor crește mai lungi și vor ajunge până la stratul de sol fertilizat.

Dacă puiețul are sistemul radicular neacoperit, adică fără ghiveci, atunci rădăcinile se scurtează puțin.

Nu îngropați pomii foarte adânc, doar 1-2 cm deasupra sistemului radicular.

Straturile de pământ le alternați cu irigarea abundentă, folosind soluție stimulatoare de creștere.

Periodic, aplatizați solul cu piciorul.

Faceți un canal la o distanță de coroană și udați cu apă simplă, câte cel puțin 2 căldări de apă pentru fiecare copac.

Nu uitați să mulciți solul.

La final, scurtați ramurile, pentru a stimula creșterea celor laterale. Dacă pomul are ramuri perfecte, atunci tăiați doar vârfurile. Iar în cazul în care unele ramuri sunt mai puțin viguroase, acestea se scurtează mai tare. Țineți cont de următoarea regulă: cu cât mai tare tăiați ramura, cu atât mai mult îi stimulați creșterea. Astfel, ramurile se uniformizează.

Nu vă rămâne decât să redistribuiți direcția de creștere a ramurilor: fiecare creangă, care necesită să-i schimbați orientarea, o legați de propriul țăruș. Sarcina dumneavoastră este să-i modificați totodată și unghiul de înclinare: cu cât mai orizontal este amplasată ramura, cu atât mai repede ea va începe să fructifice și sunt mul mai puține șanse ca aceasta să se rupă sub greutatea fructelor.

Vă dorim ca pomii dumneavoastră să se înrădăcineze bine, să crească vuguroși, mulțumindu-vă pentru grijă cu o roadă bogată.

Spor la grădinărit!

NOU