Răsucirea frunzelor la tomate — cauze și soluții!

Probabil toți grădinarii se ciocnesc de această problemă: atât cei începători, cât și cei experimentați. De aceea, am decis să vă oferim mai multe informații despre cauzele acestui fenomen și modurile, în care poate fi soluționată problema respectivă.

Cauzele răsucirii frunzelor la tomate pot fi grupate în infecțioase și neinfecțioase. Majoritatea fac parte din cea de-a doua categorie, când tufa pare sănătoasă, dar frunzele ei încep să se răsucească. De aceea, ne vom concentra pe descrierea lor.

1. AFECȚIUNILE MICOTICE SAU VIRALE

Când tomatele sunt atacate de o maladie infecțioasă, acest lucru nu se manifestă doar prin răsucirea frunzelor, ci și prin afectarea întregii tufe, care începe să se usuce și să-și modifice culoarea. De exemplu, mana roșiilor etc.

2. DEFICITUL DE UMIDITATE

Când umezeala este insuficientă, tufa încearcă să reducă gradul de evaporare a apei, răsucindu-și frunzele în sus, spre interior. Astfel se acoperă fața superioară a frunzelor, la nivelul căreia au loc fotosinteza și evaporarea.

Soluția: tomatele preferă să fie udate rar, dar abundent. Astfel, irigați-le cu 5-10 litri de apă/tufă o dată la 5 zile sau instalați un sistem de irigare cu picătura pe parcela lor. De asemenea, solul trebuie să fie afânat și să dreneze bine apa.

3. EXCESUL DE UMIDITATE

În grădină acesta poate fi cauzat de ploile abundente, iar în seră — de irigarea excesivă și prea frecventă. Frunzele se pot răsuci în sus, spre interior, dar deseori direcția de răsucire este inversă: în jos, spre exterior. Astfel partea superioară a frunzelor este larg deschisă, favorizând evaporarea.

Soluția: dacă știți că urmează o perioadă ploioasă, acoperiți tufele de roșii din grădină cu o peliculă, astfel încât apa de ploaie să nu ajungă la sistemul lor radicular. Dacă plantele dumneavoastră se află în seră, pur și simplu nu le mai udați o săptămână.

4. CĂLDURA EXCESIVĂ

În acest caz absolut toate frunzele de pe tufe se răsucesc în tuburi compacte. De exemplu, când temperatura din seră depășește valoarea de 35°C. Iar seara, când aerul se răcorește, frunzele revin la forma lor normală.

Soluția: umbriți tufele de roșii, folosind plase speciale.

5. FERTILIZAREA EXCESIVĂ CU AZOT

Vârfurile tufelor se răsucesc compact spre interior, iar tulpinile lor sunt foarte groase.

Roșiile nu iubesc fertilizările cu mult azot: astfel se dezvoltă excesiv partea vegetativă, iar fructele sunt practic absente. Îngrășămintele bogate în azot sunt infuzia de iarbă, iarba fermentată, ureea, azotatul de amoniu etc.

Soluția: excludeți îngrășămintele azotate. Peste aproximativ o săptămână tufele se vor îndrepta și se vor dezvolta normal.

6. COPILIREA ȘI DEFOLIEREA INCORECTE.

Adică ați îndepărtat prea mulți copili, care erau deja bine dezvoltați. Astfel tufa a pierdut o parte vegetativă mare și multă umezeală.

În asemenea situație frunzele se răsucesc doar parțial, modificându-li-se axul. Cel mai frecvent sunt afectate frunzele inferioare.

Soluția: fertilizați culturile cu îngrășăminte bogate în potasiu și fosfor, cum ar fi infuzia de cenușă, superfosfatul.

7. DĂUNĂTORII: MUSCULIȚELE ALBE ȘI NEGRE, AFIDELE ETC.

Pe lângă răsucirea frunzelor, apar pete galbene pe partea lor superioară și se produce uscarea lor.

Soluția: prelucrați culturile cu insecticide cât timp roșiile nu s-au copt. Aceste substanțe sunt eliminate din roșii în aproximativ 14 zile.

8. ANUMITE SOIURI DE TOMATE CU FRUNZE MARI ȘI LUNGI

Ele sunt pur și simplu predispuse la răsucirea frunzelor.

Spor la grădinărit!

NOU