Metodele de combatere a manei roșiilor!

Probabil fiecare grădinar regretă pierderea recoltei de roșii, îndeosebi atunci când muncește mult, ca să îngrijească culturile din grădina sa. Deseori tomatele sunt atacate de mană — o afecțiune micotică. Astăzi vă vom descrie metodele de combatere ale acesteia!

1. FUNGICIDELE ORGANICE

Cea mai disponibilă măsură de profilaxie a manei roșiilor constă în prelucrarea culturilor cu un fungicid natural o dată la 10 zile (sau după cum este indicat pe ambalajul produsului). Trebuie să stropiți atât plantele, cât și solul de pe parcela lor. Luați în considerație faptul că roșiile nu iubesc umezeala excesivă. De aceea, stropiți-le cu soluție de fungicid dis-de-dimineață.

Fungicidele naturale sunt cele care conțin Bacillus subtilis, Bioprotekt, Mimox, Zytron etc. Pregătiți soluția pentru prelucrare, respectând proporțiile indicate de producător.

2. DEFOLIEREA

Sporii de ciuperci se găsesc în sol, așteptând condițiile favorabile pentru dezvoltare. De aceea, începând cu sfârșitul lunii iunie, îndepărtați frunzele inferioare de pe tufe, care intră în contact direct cu solul.

3. MULCIREA CU PAIE

Dacă nu aveți paie și nu reușiți să faceți rost de ele, înlocuiți-le cu un alt tip de mulci: de exemplu, cu fân (nu adăugați iarbă proaspătă, deoarece aceasta acidifică solul în timpul fermentării, ceea ce roșiile nu suportă). Astfel veți proteja tomatele de sporii de mană, veți preveni creșterea buruienilor și veți putea reduce irigările.

4. PRELUCRAREA CU ORICE PRODUS LACTAT FERMENTAT

Astfel veți proteja structurile superioare ale plantelor: tulpinile și frunzele. Bacteriile lactate distrug sporii de mană.

În acest scop dizolvați 1 litru de chefir sau zer și 20 picături de iod în 10 litri de apă stătută. Dacă aveți nevoie de o cantitate mai mică de soluție, amestecați un pahar de chefir/zer, 5 picături de iod și 2.5 litri de apă.

Stropiți toată suprafața plantelor, inclusiv fețele inferioare ale frunzelor. Această prelucrare trebuie aplicată sistematic: o dată pe săptămână.

5. SOLUȚIA DE CURCUMA

Se prepară prin dizolvarea a 20 g de curcuma măcinată în 500 ml de votcă. Se lasă la macerat într-un loc întunecat. Apoi se diluează 2 linguri de tinctură în 10 litri de apă, adăugându-se și puțin lapte (în calitate de agent adeziv). Roșiile se stropesc cu acest amestec de 2-3 ori pe sezon.

6. COPILIREA ȘI ÎNDEPĂRTAREA REGULATĂ A FRUNZELOR AFECTATE

Astfel culturile sunt bine aerisite și umezeala excesivă nu stagnează la nivelul lor.

7. PREZENȚA MANEI

Mana se manifestă prin apariția petelor întunecate pe frunze, care se înnegresc și se usucă în câteva zile, pete maronii și difuze pe fructe și depuneri brune pe tulpini.

Dacă ați observat semnele acestei afecțiuni, în primul rând adunați toate roșiile sănătoase. Apoi tăiați și ardeți toate porțiunile afectate ale plantelor. La sfârșit tratați-le cu preparate fungicide chimice (de principiu, noi nu le folosim, ci îndepărtăm complet plantele de pe parcelă).

Ca să salvați roșiile culese, spălați-le în soluție fierbinte și zmeurie de permanganat de potasiu. Apoi uscați-le cu ajutorul prosoapelor și întindeți-le într-un singur strat, ca să se coacă.

8. ALTE MĂSURI PROFILACTICE

Mana roșiilor începe să se manifeste, când au loc oscilațiile semnificative ale temperaturilor diurne și nocturne, iar vremea este umedă, ploioasă. De aceea, când nopțile sunt răcoroase și umede, reduceți irigările până la minim și închideți sera sau solarul, ca să mențineți căldura în interior.

De asemenea, la sfârșitul lunii august puteți să culegeți roșiile verzi și să le coaceți în casă. Astfel nu veți risca pierderea recoltei.

Ca să evitați dezvoltarea manei în următorul sezon, după culegerea recoltei și pregătirea solului pentru iernare, stropiți-l cu soluție de fungicid organic (cum ar fi cele cu Bacillus subtilis).

Dacă creșteți roșiile în seră, spălați-i foarte bine toată suprafața internă.

Dacă contaminarea a fost mare, dezinfectați interiorul serei cu dispozitive speciale cu sulf.

Spor la grădinărit!

NOU