Mere murate (pentru iarnă) — o conservă simplă și gustoasă!

Această metodă de conservare a merelor este cunoscută din timpuri străvechi. Rețeta este simplă, nu necesită mult timp, iar rezultatul este minunat: asemenea mere murate pot fi păstrate până în următorul sezon!

Vă recomandăm să încercați această rețetă simplă și gustoasă!

INGREDIENTE (pentru 3 borcane de 3 litri):

-mere;

-5 litri de apă;

-100 g de sare;

-400 g de zahăr;

-frunze de coacăz negru.

MOD DE PREPARARE:

1.Alegeți mere proaspete, fără leziuni și semne de alterare, preferabil verzi sau cu o ușoară nuanță de roz. Străduiți-vă să luați mere din soiurile tomnatice sau iernatice, care să fie tari, dar coapte, bine maturate.

2.Cel mai bine ar fi să murați merele într-un butoiaș de stejar. Dar dacă nu aveți asemenea recipient, puteți să folosiți orice vase de sticlă sau email. Noi am utilizat borcane de 3 litri.

3.Puneți merele spălate în borcane, adăugând și frunzele spălate de coacăz negru. Dacă doriți, puteți să folosiți frunze de vișin și stejar.

4.Pregătiți saramura: adăugați sarea și zahărul în apa rece, neclocotită. Amestecați foarte bine până la dizolvarea completă a zahărului și sării. Acest volum de saramură este suficient pentru 3 borcane de 3 litri sau pentru o cratiță/găleată de 10 litri.

5.Turnați saramura în borcane, astfel încât să acoperiți merele în totalitate.

6.Acoperiți borcanele cu capace de plastic și lăsați-le în bucătărie pentru 4-5 zile, iar apoi transferați-le la locul de păstrare (răcoros): pivniță sau subsol.

Peste 4-5 zile va începe procesul de fermentare și saramura din borcane va deveni ușor tulbure, iar merele vor începe să o absoarbă. De aceea, nivelul de lichid se va reduce. Înainte de a transfera borcanele la locul de păstrare, adăugați apă în ele, astfel încât merele să fie acoperite în totalitate.

7.Merele murate pot fi servite peste 1-1.5 luni.

Folosind aceeași rețetă, puteți să murați merele cu agrișe, vișine, prune uscate și răchițele. Prin această metodă puteți să murați prunele, perele, merișoarele și răchițelele.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

NOU