Înrădăcinarea trandafirilor tăiați (din buchete)!

Dacă ați primit un buchet frumos de trandafiri și ați vrea să aveți o asemenea tufă în grădină, atunci încercați să înrădăcinați aceste flori!

AVEȚI NEVOIE DE:

-un trandafir;

-un cuțit ascuțit/un bisturiu/foarfece de grădinărit (foarte ascuțit);

-un ghiveci mat;

-turbă horticolă + perlită (ca substrat pentru înrădăcinare);

-stimulator de înrădăcinare;

-un fungicid ecologic (pe bază de Bacillus subtilis);

-o sticlă de plastic.

MOD DE LUCRU:

1.Străduiți-vă să alegeți pentru înrădăcinare un trandafir cât mai proaspăt (tăiat de scurtă durată), cu tulpina verde, fără semne de boală și cu muguri latenți bine reprezentați.

2.Tăiați un butaș (sau mai mulți) de pe firul de trandafir, străduindu-vă să nu-i lezați scoarța. Un butaș trebuie să prezinte 3 muguri latenți. Realizați secțiunile superioară și inferioară la distanța de 1 cm de mugurii respectivi. Dacă butașul prezintă multe frunze, tăiați-le lăsând doar 2 frunzulițe pe el.

Nu vă recomandăm să folosiți foarfecele obișnuit pentru tăierea butașilor, deoarece el presează capilarele tulpinii și, drept rezultat, apa pătrunde mai greu în ea. De asemenea, foarfecele zgârie scoarța tulpinii (prin zgârieturi pătrund mai ușor agenții patogeni).

3.Umpleți ghiveciul cu substrat. Se alege un substrat slab nutritiv, deoarece astfel rădăcinile cresc mai repede, căutând nutrienți și apă în el.

4.Realizați o adâncitură în mijlocul substratului și, scufundând capătul inferior al butașului în stimulatorul de înrădăcinare, plantați-l în ghiveciul pregătit. Îngropați aproximativ 2-3 cm din tulpina lui, acoperind neapărat mugurul lui inferior.

5.Irigați solul butașului cu o soluție de fungicid, pregătindu-o după instrucțiunile de pe ambalaj. Aceasta previne îmbolnăvirea butașului.

6.Îndepărtați fundul unei sticle de plastic (1.5-2 litri) și așezați-o peste butaș, înfigându-o puțin în sol. Astfel veți crea condițiile de seră. De principiu, butașul nu necesită aerisire, dar dacă considerați că trebuie să realizați acest pas, pur și simplu îndepărtați capacul sticlei pentru 10 minute.

7.Puneți butașul într-un loc umbrit. Înrădăcinarea lui durează aproximativ 6 săptămâni. Nu uitați să-l udați periodic.

Spor la grădinărit!

NOU