Flori goale pe tufele de castravete – care sunt cauzele și ce măsuri puteți întreprinde!

Probabil mulți grădinari întâmpină această problemă, când castraveții înfloresc și dau speranța unei recolte bogate, însă, în rezultat, în locul legumelor aromate sunt doar flori goale. Să aflăm împreună de ce se întâmplă acest lucru și ce să faceți în astfel de situații.

Legumele se formează din flori feminine (pistil), iar florile masculine (staminele) sunt necesare pentru polenizare. Anume aceste flori masculine deseori sunt numite flori goale.

De regulă, la începutul lăstarului se formează flori masculine, apoi pe rând cele feminine. Numărul de pistiluri crește seminificativ pe lăstarii tineri laterali și mai aproape de vârful lăstarului.

Cu toate acestea, foarte importante sunt condițiile de cultivare, calitatea și soiul semințelor.

1.Înainte să sădiți plantele la loc permanent nu uitați că castraveții sunt amatori de soare și, în cazul insuficienței de lumină, vor fi puține ovare.

2.Un alt aspect important este temperatura atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Adică cu cât este mai înaltă, cu atât mai bine cresc și se dezvoltă plantele, deci se formează flori feminine.

Dacă totuși vremea este preponderent rece și umedă, iar plantele, să presupunem, sunt plantate aproape una de alta, atunci este de înțeles faptul că cresc mai multe stamine.

3.Următorul factor căruia trebuie să-i dați atenție este vârsta semințelor. Semințele proaspete sunt dispuse spre flori masculine, iată de ce trebuie să folosiți semințe păstrate timp de 2-4 ani.

Dacă nu aveți posibilitatea să așteptați, puteți îmbătrâni semințele artificial, expunându-le tratamentului termic. De exemplu, înainte de semănare, le puteți încălzi preventiv pe calorifer.

4.Irigarea plantelor tinere cu apă rece provoacă preponderența florilor masculine. Țineți minte, temperatura apei cu care urmează să udați culturile trebuie să fie de cel puțin 20°С, în special prima perioadă după plantarea răsadurilor.

De asemenea, țineți cont și de regularitatea irigărilor pe parcurusl creșterii atât a tulpinii, cât și a legumelor. Acestea trebuie să fie zilnice și moderate.

5.Ciupirea vârfului tulpinii principale duce la acceleararea creșterii lăstarilor laterali și, în consecință, dezvoltarea florilor feminine cu ovare.

6.Deseori, grădinarii pur și simplu îndepărtează aceste flori goale dacă văd că pe tufe sunt prea multe. Și aceasta este cea mai mare greșeală, deoarece fără ele polenizarea completă nu este posibilă. Peste câteva zile florile feminine încep să se îngălbenească și să cadă.

7.Există cazuri când pur și simplu nu are loc polenizarea, în special, în sere, dacă vorbim de soiurile, polenizarea cărora este făcută de albine. E necesar să deschideți cât mai des ușa serelor pentru ca insectele să ajungă la timpul potrivit în interior sau le puteți atrage artificial.

Puteți stropi frunzele plantelor cu soluție de miere, dar faceți acest lucru cu moderație. Dacă veți pune un vas cu miere în mijlocul serei, albinile vor savura deliciul și nu vor poleniza florile.

8.O altă cauză a florilor goale poate fi temperatura ridicată, în urma căreia ovarele formate mai întâi se îngălbenesc, apoi se scutură. Urmăriți ca temperatura să fie de cel mult 35°С.

9.Umiditatea ridicată, dar și insuficiența de substanțe nutritive, la fel, cauzează apariția florilor goale. Nu uitați să fertilizați periodic castraveții, cel puțin o dată în 7-10 zile, și să urmăriți nivelul de umiditate, care trebuie să fie de cel mult 90%.

Spor la grădinărit!

NOU