Ficusul de cauciuc: cum puteți să-l înmulțiți ușor, în cantități mari!

Astăzi vă propunem să vorbim despre ficusul de cauciuc. Probabil toți horticultorii începători vor să afle cum trebuie îngrijită această plantă decorativă, cum se modelează tufele ei și cum se realizează înmulțirea ei.

AVEȚI NEVOIE DE:

-foarfece de grădinărit;

-o placă subțire de polistiren extrudat;

-fier de lipit;

-apă;

-o cutie de plastic, cu adâncime medie;

-stimulator de înrădăcinare (opțional);

-substratul de plantare (cu 10% bălegar bine fermentat, 20% sol din grădină și 70% turbă);

-ghivece pentru plantare.

MODELAREA TUFEI

Este necesară pentru îmbunătățirea aspectului ficusului. În acest scop planta trebuie tunsă, lăsându-i-se doar 5-6 noduri/muguri (frunze), dintre care cel puțin două se vor activa și se vor dezvolta sub formă de tulpini, creând aspectul de praștie.

Astfel, folosind foarfecele de grădină, tăiați tulpina ficusului cu 4-5 mm mai sus de mugurul superior. Tăietura trebuie să fie dreaptă și îngrijită. Peste 1-2 luni vor apărea lăstarii noi.

ÎNMULȚIREA FICUSULUI PRIN BUTAȘI

Puteți să utilizați tulpinile tunse pentru înmulțirea ficusului prin butășire. Veți observa că în momentul tăierii tulpina începe să elimine o substanță albă (lăptișor). Ca să stopați acest proces, pur și simplu scufundați tăietura în apă. Dintr-o tulpină de ficus puteți să obțineți un număr mare de butași.

1.Astfel, ca să obțineți butașii, tăiați tulpina cu 4-5 mm mai sus de un mugur/nod de frunze, având grijă să nu-l lezați. Dacă doriți, puteți să lăsați 2 frunze pe fiecare butaș. Astfel există posibilitatea ca ambii muguri să se activeze.

2.Apoi îndepărtați cea mai mare parte din frunză, lăsând aproximativ 1/3 din ea. Realizați toate tăieturile cu un foarfece ascuțit.

3.Pregătiți suportul pentru butași dintr-o placă subțire de polistiren extrudat. Dimensiunea acestuia depinde de mărimea „cădiței”, în care veți ține butașii și de numărul butașilor.

4.Găuriți placa cu ajutorul fierului de lipit: diametrul găurilor trebuie să corespundă diametrului butașilor, astfel încât aceștia să stea stabil în ele și să fie scufundați în apă până la înălțimea de 1 cm.

Evident, puteți să-i înrădăcinați și în păhăruțe cu apă. Dar dacă numărul butașilor este mare, acest lucru nu este confortabil.

5.Turnați apă în „cădiță”, astfel încât nivelul ei să fie de aproximativ 3-4 cm. Dacă doriți, puteți să adăugați o cantitate mică de stimulator de înrădăcinare în ea. În acest caz va trebui să schimbați apa din „cădiță” cu una curată (peste 6-7 zile).

6.Așezați butașii pe suport și puneți suportul în „cădiță”. Apoi plasați construcția respectivă pe pervazul unui geam orientat spre este sau vest, pentru ca butașii să nu fie expuși la razele directe ale soarelui.

7.Peste 1-1.5 luni butașii vor dezvolta rădăcini sănătoase.

8.După aceasta trebuie să-i plantați în substratul, al cărui compoziție am indicat-o mai sus. Scoateți-i cu grijă din suport, secționându-l cu foarfecele și sădiți-i în ghivece potrivite, acoperindu-i cu substrat până în apropiere de frunzuliță.

9.Apoi udați substratul: drept rezultat, solul se va lăsa și mugurașul va fi descoperit. Dacă acest lucru nu se întâmplă, corectați-l manual. Dacă mugurașul este prea descoperit, mai adăugați o cantitate mică de substrat.

10.Dacă butașul prezintă rădăcini foarte mari, puteți să le scurtați puțin cu foarfecele. Plantând butașul, asigurați-vă că rădăcinile lui nu adoptă o poziție orizontală, ci una oblică, ușor verticală.

11.După plantare plasați ghivecele cu noile plante într-un loc umbros (cele mai potrivite sunt pervazurile geamurilor orientate spre est sau vest — astfel plantele obțin suficientă lumină solară, fără să fie predispuse la arsuri și uscăciune).

Spor la grădinărit!

NOU