Divizarea orhideei — o metodă eficientă de combatere a putrezirii tulpinii!

Probabil fiecare dintre voi aveți o orhidee preferată, pe care ați primit-o în dar sau ați cumpărat-o de sine stătător. Noi avem multe orhidee, care ne-au cucerit prin florile lor abundente, colorate și incredibil de frumoase.

Una dintre acestea este o orhidee pitică Phalaenopsis, din soiul KiraKira. Doar priviți cât este de minunată!

Cu ceva timp în urmă am observat că una dintre frunzele ei și-a pierdut turgescența și a început să se îngălbenească. Cercetându-o mai atent, am descoperit că tulpina plantei era afectată de putrezire: o afecțiune, care poate deveni fatală pentru orhidee, dacă este delăsată. De aceea, am decis să acționăm îndată, ca să o putem salva!

Putrezirea tulpinii de orhidee apare deseori drept consecință a stropirii frunzelor plantei. Frunzele unor orhidee au o poziție, care nu permite scurgerea apei excesive pe substrat și drenarea ei ulterioară. De aceea, umiditatea stagnează la nivelul tulpinii și poate cauza îmbolnăvirea plantei.

Putrezirea tulpinii de orhidee este gravă, deoarece devine evidentă prea târziu. De aceea, dacă ați observat că una dintre frunzele ei s-a îngălbenit rapid (pe parcursul a 2-3 zile), iar restul plantei este neafectată, cercetați cu atenție locul de fuziune a frunzelor și îndepărtați-o neapărat pe cea afectată.

Dacă suspicionați că este vorba de putrezirea tulpinii, trebuie să acționați rapid, ca să nu pierdeți orhideea (după câteva zile procesul devine ireversibil).

Este necesar să tăiați planta în două porțiuni, deoarece în cazul putrezirii poate fi salvată fie partea inferioară, fie cea superioară a orhideei. În cazul orhideei, despre care v-am povestit mai sus, noi am reușit să le salvăm pe amândouă.

AVEȚI NEVOIE DE:

-un foarfece ascuțit;

-scorțișoară măcinată;

-un pahar cu apă stătută și curată (250 ml).

MOD DE LUCRU:

1.Astfel, după ce veți tăia orhideea la nivelul zonei afectate, pudrați secțiunile cu scorțișoară măcinată: aceasta are rol dezinfectant și contribuie la uscarea mai rapidă a secțiunilor.

2.Puneți porțiunea ei superioară într-un pahar cu apă — cu frunzele în jos și locul secționat în sus. Aceasta este procedura de reanimare: frunzele capătă suficientă umiditate și planta începe să elibereze rădăcini noi.

Așa arată orhideea noastră peste 2 săptămâni de la divizare. După cum puteți observa, ea a început să dezvolte un nou sistem radicular. Cel mai frecvent rădăcinile noi se formează pe părțile laterale ale tulpinii, iar de această dată ele au apărut chiar pe locul secțiunii.

De asemenea, orhideea noastră a eliberat o nouă frunzuliță.

3.Apa utilizată pentru reanimarea orhideei poate fi obișnuită, nefiltrată. O dată cu trecerea timpului sărurile și mineralele din componența ei se pot depune pe frunzele orhideei. Ele nu îi afectează dezvoltarea și pot fi curățate cu apă obișnuită sau cu un disc de vată, înmuiat în suc de lămâie (pentru cele persistente).

4.După ce orhideea va fi destul de puternică, plantați-o în substrat de mușchi.

5.Aceasta este porțiunea orhideei, care a rămas în ghiveci. Noi am presărat din abundență locul afectat cu scorțișoară măcinată și, din fericire, putrezirea nu a mai evoluat.

După cum vedeți, orhideea continuă să se dezvolte armonios și eliberează noi rădăcini.

De asemenea, ea a început să dezvolte un pui.

Nu renunțați la orhideele dumneavoastră! Salvați-le prin metoda divizării!

Spor la grădinărit!

NOU