De ce se ofilesc și își pierd turgescența frunzele de orhidee!

Aflați mai jos cele mai des întâlnite greșeli și cauze ale pierderii turgescenței frunzelor de orhidee phalaenopsis.

Mai întâi, să explicăm noțiunea de ”turgescența frunzelor”. Aceasta reprezintă tonusul frunzelor, adică frunzele sunt groase, pline.

Atunci când orhideea își pierde turgescența, frunzele se ofilesc și se lasă în jos.

Cauzele principale de ce frunzele își pierd turgescența:

-dacă se ofilesc doar 1-2 frunze inferioare, iar celelalte au un spect sănătos, atunci, cel mai probabil, este vorba despre un proces natural. Frunzele de orhidee trăiesc foarte mult timp, însă nu pot fi veșnice. Respectiv, de cele mai dese ori, planta își lasă frunzele inferioare, în timp ce toate celelalte arată bine și au o turgescență bună. În acest caz, nu e nevoie să întreprindeți careva măsuri, peste o perioadă, frunzele se vor usca și le veți putea îndepărta. Însă până atunci, frunzele au nevoie de timp ca să dea plantei toate substanțele nutritive acumulate deja;

-dacă observați că pe lângă frunzele inferioare încep să se usuce și altele, există 2 cauze:

1.Insufuciența de umiditate, în cazurile când orhideea nu este udată o perioadă mai lungă. În acest caz, e nevoie să restabiliți regimul de irigare a plantei, să creați un mediu mai umed, să ștergeți frunzele cu un burete umed și să stropiți floarea.

2.Încep să se usuce rădăcinile care hrănesc aceste frunze. Planta nu mai poate, din anumite motive, să absoarbă apa, iar acest lucru se întâmplă din cauza îngrijirii necorespunzătoare.

Iată cele mai des întâlnite greșeli, care provoacă putrezirea rădăcinilor:

irigările abundente și prea dese: umiditatea se acumulează în interiorul ghiveciului, iar în rezultat rădăcinile încep să putrezească. Scoateți orhideea din vas și analizați ce se întâmplă cu sistemul ei radicular. Multe persoane, găsesc în interiorul ghiveciului rădăcini albe și le taie. Același lucru se întâmplă cu rădăcinile care par uscate și goale, însă au porțiuni sănătoase – ele trebuie păstrate. Îndepărtați doar rădăcinile putrezite care sunt moi, uneori chiar acoperite cu mucus.

Atenție! Nici într-un caz nu tăiați în exces rădăcinile orhideei. Orice rădăcină, pe care vedeți cel puțin o mică zonă sănătoasă, va alimenta planta cu apă și substanțe nutritive.

irigările prea rare, în urma cărora se usucă substratul: rădăcinile plantei își pierd proprietatea de a absorbi brusc apa atunci când o udați. Rădăcinile orhideei constau din câteva elemente:

  • Fascicul vascular – se află în interior și aprovizionează planta cu apă și hrană;
  • Țesutul exterior special, numit velamen – protejează rădăcina de factorii externi;
  • Stratul umed al velamenului – acumulează apa și o oferă treptat fasciculului vascular, care la rândul său, transmite umiditatea plantei.

Când dumneavoastră udați orhideea prea rar, stratul umed al velamenului se usucă și nu poate să înceapă să acumuleze rapid apa.

Sunt cazuri când rădăcinile au zone uscate, însă la atingere simțiți în interior fasciculul vascular. Analizați atent fiecare rădăcină și nici într-un caz nu le îndepărtați. Aceste rădăcini nu arată perfect, însă alimentează planta cu cele necesare.

fertilizările în exces, care provoacă arsuri, în urma cărora rădăcinile încep să moară.

Sfat. Întotdeauna dizolvați îngrășămintele în proporții mai mici decât este indicat pe ambalaj.

ghiveciul prea mic sau substrat prea mult: rădăcinile nu primesc suficient aer, iar în rezultat apar probleme ale rădăcinilor și ale frunzelor.

-în zilele călduroase de vară, sistemul radicular al orhideei nu reușește să aprovizioneze planta cu o cantitate suficientă de apă. În aceste cazuri, trebuie să dați planta la loc mai răcoros, unde ea va avea posibilitatea să-și dezvolte suficient rădăcinile.

La temperaturi mai mari de 24-25 grade, metabolismul orhideelor încetinește și creșterea sistemului radicular încetează. Irigările mai frecvente nu vor salva situația, deoarece motivul este însăși sistemul radicular prea slab, respectiv incapabil să asigure planta cu cantitatea necesară de umiditate.

Situația poate fi chiar agravată astfel, deoarece apa se va acumula în ghiveci și va începe procesul de putrezire a rădăcinilor. În schimb, puteți asigura un nivel mai înalt de umiditate în jurul plantei, astfel frunzele nu vor pierde atât de rapid umezeala pe vreme călduroasă.

planta nu a fost demult transplantată: scoarța de copac se fărâmițează, substratul devine mai dens, iar rădăcinile au mai puțin spațiu, respectiv încetează să mai respire. În plus, atunci când udați plantele, substratul reține o cantitate de săruri, care influențează negativ asupra rădăcinilor.

Dacă frunzele orhideelor dumneavoastră au început să-și piardă turgescența, iată ce măsuri trebuie să întreprindeți:

1.Determinați cauza apariției problemei.

2.Dacă motivul sunt rădăcinile putrezite, scoateți planta din ghiveci, îndepărtați doar rădăcinile afectate, prelucrați rănile cu scorțișoară, le lăsați să se usuce și plantați orhideea în altă scoarță uscată.

3.Transplantați orhideea dacă nu ați făcut demult acest lucru. De regulă, planta trebuie transplantată o dată în 2-3 ani.

4.Dacă vorbim despre procesul fiziologic, nu faceți nimic. Așteptați până frunzele se usucă, apoi le puteți îndepărta.

5.Dacă orhideea este prea uscată, restabiliți sistemul de irigarea a plantei și asigurați-vă că o udați moderat. Vă recomandăm, de asemenea, să puneți frunza, care a început să se ofilească, pe un suport, astfel ea se îndreaptă și procesul de recuperare decurge mai ușor.

Indiferent de cauză, se recomandă să stropiți planta și să ștergeți frunzele cu un burete umed.

Cu toate acestea, frunzele nu reușesc întotdeauna să-și recapete aspectul inițial. Totul depinde de câtă umiditate a pierdut țesutul frunzei. Frunza se poate recupera parțial, însă oricum nu e cazul să o îndepărtați, deoarece conține careva substanțe nutritive și va fi utilă plantei.

Spor la grădinărit!

NOU