Cum se plantează corect dăliile (gherghinele)? Împodobiți-vă curtea cu aceste flori minunate!

Vă plac gherghinele și vreți să învățați să le cultivați? Atunci trebuie să știți că acest proces are subtilitățile lui, pe care fiecare horticultor trebuie să le cunoască.

Rădăcina gherghinei (mănunchiul de tuberculi) trebuie scos toamna din pământ, ca să nu înghețe. Așa arată sistemul ei radicular:

PLANTAREA PRIMĂVĂRATICĂ A TUBERCULILOR DE GHERGHINĂ

Aveți nevoie de:

-un mănunchi de tuberculi de gherghină;

-un cuțit subțire și ascuțit;

-cărbune mărunțit (puteți să folosiți câteva comprimate de cărbune medicinal, măcinându-le în mojar);

-o cazma;

-humus + cenușă de lemn + superfosfat;

-apă.

Mod de lucru:

1.În primul rând trebuie să separați tuberculii fiecărei tulpini de gherghină (porțiunea, care a rămas din ea). Încercați să realizați acest pas cu mâinile.

2.După ce veți separa tuberculii din jurul unei tulpini, trebuie să divizați structura respectivă încă o dată: în porțiuni, care să prezinte 1-2 muguri pe baza rădăcinii și 2-3 tuberculi. În acest scop secționați baza rădăcinii cu cuțitul, după care separați-o atent cu mâinile.

3.Acoperiți porțiunea lezată (secțiunea) cu cărbune mărunțit, după care lăsați-o să se usuce.

4.Săpați o groapă destul de adâncă în locul, în care doriți să plantați gherghinele. Adăugați ¼ găleată de humus, 2-3 linguri de cenușă de lemn și 20 g de superfosfat în ea. Amestecați ingredientele respective cu solul din grădină.

5.Puneți o porțiune de rădăcină în groapa pregătită și acoperiți-o cu o parte din substratul obținut, lăsând tulpina deasupra solului.

6.Udați foarte bine planta, mai ales dacă solul este foarte uscat. După ce apa va fi absorbită, presărați substratul rămas pe porțiunea respectivă. Tuberculii trebuie să fie acoperiți cu un strat de 2-3 cm de sol.

7.Dacă gherghinele dumneavoastră sunt înalte (120-150 cm), plasați neapărat un arac lângă ele: înainte de a presăra tuberculii cu substrat, ca să nu-i lezați.

8.Soiurile valoroase de gherghine sunt înmulțite prin butași în ghivece. Apoi sunt transplantate în grădină. În acest scop săpați o groapă mai adâncă și adăugați aceleași componente în ea (humus, cenușă de lemn și superfosfat). Scoateți gherghina din ghiveci cu tot cu sol și așezați-o în groapa pregătită. Acoperiți-o cu un strat de 8-10 cm de substrat: inițial presărați-o cu puțin sol, după care udați-o foarte bine, iar când apa va fi absorbită, acoperiți-o cu substratul rămas.

Spor la grădinărit!

NOU