Cum se înmulțesc crinii în grădină — master-class detaliat, cu poze!

Crinii pot fi înmulțiți prin câteva metode. Cea mai simplă și populară este separarea bulbilor subterani ai plantei-mamă. Această metodă este bazată pe dezvoltarea firească a crinilor: în fiecare an bulbul adult, „matern”, formează bulbi-fiice cu rădăcini și tulpini noi. Anume aceștia sunt folosiți pentru cultivarea plantelor noi.

„Cuibul” de bulbi poate fi separat în al treilea sau al patrulea an de la sădirea plantei, când s-au format minim 4-6 bulbi mici în el. Perioada optimă de realizare a procedurii respective începe peste o lună de la înflorire. Dacă veți începe separarea mai devreme, când bulbii sunt slăbiți, ofiliți și cu greutatea mică, există riscul ca plantele noi să nu supraviețuiască.

CUM SE ÎNMULȚESC CORECT CRINII PRIN SEPARAREA BULBILOR SUBTERANI AI PLANTEI-MAMĂ?

1.Dezgropați cu grijă tufa adultă, fără să-i lezați bulbii și rădăcinile perene. Dacă veți leza semnificativ sistemul radicular, crinii plantați pot să nu înflorească în următorul an.

2.Așezați „cuibul” de bulbi pe pământ și separați bulbii-fiice și bulbilii. Trebuie să vă rămână în mâini 2-3 bulbi mari, concrescuți, de la nivelul cărora să se înalțe tulpinile. Numărul bulbilor trebuie să corespundă cu numărul tulpinilor.

3.Tăiați tulpinile crinului, lăsând niște cioturi mici. Curățați rădăcinile de pământ și separați cu grijă „cuibul” în bulbi separați. Puteți să realizați acest lucru cu mâinile, fără instrumente speciale.

4.Inspectați fiecare crin, ca să depistați eventualele leziuni, mucegai, și zone întunecate. Bulbii sănătoși au solzii albi, cu nuanță roz, fără pete.

Așa arată bulbii afectați:

5.Folosind foarfecele de grădină, îndepărtați rădăcinile moarte sau putrezite, iar pe cele sănătoase scurtați-le până la 15-20 cm.

6.Sortați materialul de plantare și alegeți bulbii cu dimensiunile aproximativ egale. Puneți bulbii destinați plantării într-un loc întunecos și acoperiți-i cu o cârpă umedă, pe care trebuie să o umeziți regulat cu apă.

7.Nu vă grăbiți să aruncați bulbii „defecți”, ca să asigurați plantarea „curată”. Încercați să-i frecați cu soluție de fludioxonil 0.2-0.4% și puneți-i deoparte pentru câteva ore. Apoi uscați-i și puneți-i separat de ceilalți.

8.Plantați bulbii într-o zi favorabilă, orientându-vă după calendarul lunar.

ÎNMULȚIREA CRINILOR PRIN BULBILI

Când dezgropați crinii, puteți să descoperiți mici bulbi, cu diametrul de 1 cm, formați la baza tulpinilor. Pe parcursul sezonului, în zona subterană, se formează până la 10 bulbili. O dată cu trecerea timpului, dacă nu sunt scoși, ei se dezvoltă și se formează un „cuib” de bulbi cu bulbul-mamă.

Puteți să separați bulbilii de bulbul matern prin 2 metode:

-prin dezgroparea și separarea „cuibului” în septembrie;

-adunând pământul de la baza rădăcinilor și cernându-l.

Bulbilii sunt plantați într-un loc special — paturi pregătite în prealabil: cu sol fertil, protejate de vânt, ploaie și zăpadă. Se plantează la adâncimea de 4-5 cm, lăsându-se o distanță de 10-12 cm între bulbili și una de 17-20 cm între rânduri.

Substratul paturilor respective trebuie să fie umed în permanență. Periodic bulbilii plantați trebuie să fie fertilizați, iar solul dintre rândurile lor — să fie afânat. Pe parcursul iernii paturile trebuie izolate termic cu un strat de mulci.

Bulbilii plantați în septembrie vor elibera tulpini cu înălțimea de 25 cm în următorul sezon, dar nu vor putea înflori. După a doua iernare plantele vor forma 1-2 boboci — trebuie să-i îndepărtați, pentru ca planta să devină mai puternică. Crinul va înflori din abundență doar din al treilea an.

Sfat! Înmulțirea prin bulbili poate fi realizată și în lunile aprilie-mai. Până la primăvară ei trebuie păstrați în pivniță sau frigider.

Dacă sunteți interesați de acest mod de înmulțire a crinilor, trebuie să știți că formarea bulbililor poate fi stimulată. În acest scop separați tulpinile, care înfloresc și îngropați-le în nisip sau sol ușor, lăsând la suprafață doar vârful lor.

Îndepărtați frunzele și mugurii. Spre toamnă în nodurile frunzelor de pe tulpinile îngropate în nisip/sol vor apărea bulbilii.

Spor la grădinărit!

NOU