Cum să obțineți o recoltă bogată de zmeură!

Mulți știu cum crește zmeurul, dar nu toți cunosc ce au fe făcut pentru ca fructele să fie gustoase, iar recolta – bogată și sănătoasă. În acest articol am adunat factorii principali care influențează randamentul producției. Iată care sunt secretele unei recolte bogate de zmeură!

1.Spalier

Zmeurul trebuie cultivat pe spaliere. Practica a demonstrat că zmeurul plantat pe spaliere rodește de 6-8 ori mai mult.

2.Reînnoirea

Din punct de vedere biologic, zmeurul nu are capacitatea de a degenera. Există multe grădini unde zmeurul crește în voie, iar plantele slăbite și bolnave de zmeur sunt numite degenerate.

Sunt cazuri, când grădinarii transformau astfel de zmeuri crescuți sălbatic în lăstari roditori cu fructe mari.

3.Cultivarea în rânduri

Rândurile de zmeuri trebuie să aibă o lățime de cel puțin 30 cm și chiar mai mult, dacă vă permite spațiul.

Atunci când distanța între rânduri este de 50 cm, este mult mai comod de prelucrat tufele, dar și de cules zmeura.

De asemenea, distanța între tufe este obligatorie și aceasta trebuie să fie de aproximativ 70 cm.

Deseori, zmeurii se cultivă sub forma unor benzi late, unde culturile cresc împreună cu mulți lăstari tineri, care apar singuri.

Din punct de vedere biologic, în jurul tufei principale cresc o mulțime de lăstari noi. De fapt, tufa de zmeur este puiețul plantat de noi și lăstarii apăruți în jurul lui. Acești lăstari tineri sunt și ei de zmeur, însă nu sunt plantați de nimeni, ei cresc singuri.

Însă, pentru viitoarea recoltă, lăstarii noi sunt niște buruieni, care trebuie îndepărtate, deoarece consumă peste 50% din substanțele nutritive absorbite și produse de întreaga plantă de zmeur, fiind dușmanii plantei de bază.

Atunci când tufa de zmeur rămâne liberă de lăstarii noi, lăstarii principali sunt foarte bine iluminați de soare și, respectiv, fructele se formează pe toată lungimea lor, nu doar în vârf. Iar zmeura primește multă lumină solară și este bine aerisită, iată de ce este mult mai rar afectată de maladii fungice și insecte.

Toate aceste lucruri se pot observa pe tufele cu vârsta de 2 ani. Acestea încă nu pot fi îndesite de lăstari tineri și, respectiv, oferă multe fructe pe toată lungimea lăstarilor. Trebuie să vă obișnuiți cu ideea că nu puteți obține o recoltă bogată dacă nu îndepărtați permanent lăstarii noi de zmeur. Aceștia se taie cu o lopată ascuțită la o adâncime de 3-5 cm în pământ.

4.Solul uscat are consecințe asupra recoltei din anul viitor

Zmeurul este o cultură care la suprafața solului are o coroană bogată de frunze, iar rădăcinile se află doar la 10-20 cm adâncime.

Din acest motiv, solul uscat se reflectă puternic asupra stării generale a plantei, iar lăstarii afectați dau la anul viitor doar 10 ramuri cu fructe în loc de 30 de ramuri. Adică, tufa de zmeur nu moare, însă nici recoltă pracatic nu mai obțineți. Altfel spus, randamentul din anul curent depinde de condițiile din anul precedent. Îngrijirea de acum reprezintă fundamentul recoltei din anul viitor.

5.Îngrășăminte

Dacă nu aveți gunoi de grajd, străduiți-vă anume zmeurului să-i oferiți tot compostul ,turba sau altă materie organică. Nici mărul, nici coacăzul nu sunt atât de afectate de insufuciența substanțelor organice cum este zmeurul. În condiții naturale, zmeurul nu crește în zonele unde lipsesc aceste substanțele, din contra, crește la marginea pădurilor, unde este îngrășământ format din frunze putrezite sau alte materii organice. Deci tufele de zmeur trebuie mulcite, dacă vreți să vă bucurați de multe fructe gustoase.

Spor la grădinărit!

NOU