Cum să-i faceți sfeclei roșii pe plac!

În grădină, sfecla roșie se plantează și în rânduri separate, și printre cartofi (doar în cazul când între rânduri este lăsat suficient spațiu), și pe marginea grădinii, unde cresc alte culturi, dar se ține cont de faptul că această legumă rădăcinoasă iubește soarele, aerul și apa.

De regulă, sfecla se udă în prima jumătate a verii, o dată pe săptămână, și se folosesc 10l de apă pentru 1 m² – sub rădăcină sau se stropesc.

Culturii de sfeclă i se potrivesc ambele metode. Începând cu mijlocul lunii iulie, când rădăcinoasa începe să crească și temperaturile sunt ridicate, cultura trebuie udată cu aceeași cantitate de apă, dar deja de 2 ori pe săptămână.

După irigare, pământul trebuie obligatoriu afânat: sfecla crescută în sol uscat și rău afânat, capătă un gust amărui.

Vă recomandăm, periodic, să înfigeți furca mai adânc în pămîntul dintre rânduri, pentru ca sfecla să respire mai ușor.

De 2 ori (cu 1 lună și cu 2 săptămâni înainte de recolatre) se adaugă câte 1 lingură de sare de bucătărie la 1 căldare de apă. Se consideră că acest truc face ca sfecla să devină dulcie. Sarea de bucătărie poate fi înlocuită cu azotat de sodiu, deoarece sfecla nu are nevoie atât de ionii de clor, cât de ionii de sodiu.

Cu câteva săptămâni înainte de a strânge roada, irigarea se încetează, pentru ca legumele să reușească să se pregătească pentru depozitare.

Pe lângă toate, sfecla roșie adoră cenușa: se recomandă pe parcursul perioadei vegetative să hrăniți cultura de câteva ori cu acest îngrășământ valoros, folosind 1-3 pahare pentru 1 m² (în dependență de aciditatea solului).

După fertilizare, posibil frunzele să capete o culoare naturală, și nu una bordo-nesănătoasă.

Dacă frunzele sfeclei sunt prea deschise la culoare, în ajutor vă vine azotatul de potasiu: 3 linguri la 10l de apă pentru udare.

Această cultură este receptivă și la fertilizările cu amestec de balegă de vită. Dar acestea se recomandă în prima jumătate a verii, pentru că azotul pe care îl conține balega, provoacă creșterea frunzelor și poate duce la dezvoltarea și formare slabă a bulbului.

În cazul în care bulbii de sfelcă roșie sunt expuși, dar încă este devreme să strângeți roada, îi puteți mușuroi de câteva ori.

Sfela roșie se recoltează înainte de înghețuri și se depozitează în subsol, posibil chiar și deasupra cartofilor.

În luna octombire-noiembrie, legumele își schimbă puțin gustul inițial pentru că acumulează substanțe uscate. Dar în general, se păstrează până în primăvară.

Spor la grădinărit!

NOU