Cum puteți să scăpați de musculițe în 3 etape? Pentru o bucătărie confortabilă și igienică!

Musculițele pot fi oaspeți extrem de neplăcuți în bucătăria dumneavoastră. Ele apar propriu-zis de nicăieri, se înmulțesc repede și sunt foarte agasante. Este momentul să scăpăm de ele!

Musculițele înșiși nu sunt periculoase pentru oameni, însă larvele lor, înghițite întâmplător cu alimentele, pot cauza infectarea tractului digestiv. Ele pot ajunge în casă odată cu alimentele, pe încălțăminte sau blana animalelor de companie. Baza lor nutrițională este reprezentată de compușii organici aflați în descompunere (fructele stricate, laptele vărsat, gunoiul vechi, o bucată de carne căzută într-un loc greu accesibil, substratul umed al plantelor de cameră etc).

CUM PUTEȚI SĂ SCĂPAȚI DE MUSCULIȚE?

PASUL 1. REVIZIA

Principalul dușman al musculițelor de bucătărie este cea mai banală igienă, care le lasă fără mâncare. De aceea, dacă sunteți invadați de aceste insecte, în primul rând cercetați cu minuțiozitate bucătăria:

-Alegeți cartofii, ceapa, morcovii păstrați pentru iarnă. Aruncați sau prelucrați legumele cu semne de alterare. Realizați această procedură cu regularitate.

-Puneți produsele granulate și semințele în recipiente separate, astfel încât să nu pătrundă umezeala în ele. În timpul transferării lor cercetați-le cu atenție, ca să identificați eventuala prezentă a larvelor de drosofile.

-Puneți toate produsele alterabile în frigider. Străduiți-vă să umpleți suportul pentru fructe pe măsura golirii lui, nu cu rezervă.

-Spălați foarte bine și uscați cutia pentru pâine. Doar după aceasta puneți pâinea în ea.

-Dacă aveți plante în bucătărie, afânați-le solul, îndepărtați frunzele căzute, ștergeți foarte bine suprafața externă a ghivecelor și spălați farfurioarele de sub ele cu detergent. Dacă musculițele se află în ghivece, schimbați substratul din ele cu unul nou și stropiți frunzulițele plantelor cu soluție slabă de permanganat de potasiu.

-Aruncați gunoiul și spălați de câteva ori găleata cu soluție dezinfectantă puternică.

-Dacă aveți animale de companie, schimbați-le cu regularitate apa din vasul de adăpat și obișnuiți-vă să strângeți corect resturile de mâncare în frigider sau într-un recipient destinat pentru aceasta.

-Verificați curățenia frigiderului. Curățați-l neapărat, dacă găsiți pete și resturi alimentare vechi, produse mucegăite.

PASUL 2. CURĂȚENIA GENERALĂ

Este foarte important să realizați curățarea generală a tuturor suprafețelor din bucătărie. Sursa de înmulțire a musculițelor poate fi neașteptată: de exemplu, vreo crăpătură, în care a căzut întâmplător o bucățică de măr.

-Spălați bine aragazul, îndeosebi pereții lui laterali. Puteți să curățați rapid cuptorul cu aburi. Puneți o tavă cu apă, în care ați dizolvat soluție de spălat vesela, în interiorul lui. Încingeți-l până la 100°C și lăsați-l să funcționeze pe parcursul a 30 minute. După aceasta grăsimea și arsurile vor putea fi îndepărtate ușor cu ajutorul unei cârpe umede.

-Verificați neapărat cuptorul cu microunde. Ca să scăpați de urmele de grăsime din interiorul ei, folosiți amestecul din 500 ml de apă și o lingură de sare de lămâie (sau 4 linguri de suc de lămâie). Încălziți soluția respectivă în cuptorul cu microunde pornit la puterea maximă, pe parcursul a 5-10 minute. Apoi lăsați dispozitivul să se răcească timp de 5 minute și ștergeți-i suprafața cu un burete.

-Spălați foarte bine toate locurile greu accesibile cu ajutorul unei perii. Spălați podeaua. Oferiți o atenție deosebită spațiului și măștii de sub chiuvetă.

-Unul dintre locurile de înmulțire a musculițelor este scurgerea chiuvetei, în care deseori rămân bucățele mici de produse organice. Ca să curățați scurgerea, puteți să utilizați orice soluții pentru țevi sau rețeta tradițională. Presărați câteva lingurițe de bicarbonat de sodiu în orificiul de scurgere. Turnați un pahar de oțet și așteptați timp de 20 minute. Apoi spălați-l cu apă fierbinte și abundentă.

PASUL 3. DISTRUGEREA MUSCULIȚELOR

Dacă ați curățat totul, iar musculițele continuă să se bucure de viață, trebuie să folosiți capcanele speciale. Acoperiți un pahar de plastic sau un borcan cu folie alimentară, punând în prealabil o bucățică de fruct pe fundul lui sau turnând puțin vin dulce, compot, oțet de mere în el. Înțepați folia cu un ac gros în câteva locuri și lăsați recipientul în bucătărie peste noapte. Fiind atrase de aromă, musculițele vor pătrundă în capcană și nu vor putea ieși din ea, datorită dimensiunii mici a orificiilor. Aruncați îndată capcana plină în tomberonul de afară.

Pe lângă aceasta, puteți să folosiți diverse soluții chimice, care se vând în magazinele specializate și uleiurile aromatice. Musculițele nu iubesc mirosurile înțepătoare. De aceea, merită să aprindeți aromatizatorul cu ulei esențial de patchouli, lime, lămâie galbenă, ylang-ylang sau să puneți usturoi tăiat prin bucătărie.

CUM PUTEȚI SĂ PREVENIȚI REVENIREA MUSCULIȚELOR?

Ca să evitați apariția ulterioară a musculițelor, este necesar să respectați câteva reguli simple:

-Aruncați gunoiul la timp și nu permiteți murdărirea găleții de gunoi.

-Nu lăsați produse și mâncare neterminată pe masă. Găsiți neapărat loc în frigider pentru proviziile alterabile și depozitați cerealele în recipiente de plastic.

-Spălați vasele la timp.

-Realizați curățenia umedă din bucătărie în fiecare săptămână. Străduiți-vă să ștergeți foarte bine aragazul, chiuveta și mesele (cu cârpe uscate).

-Udați cu măsură plantele de cameră. Îndepărtați îndată frunzele căzute și presărați substratul cu nisip sau pietricele decorative. Astfel veți preveni apariția drosofilelor.

Spor la treabă!

NOU