Cum puteți să întineriți tufele bătrâne de trandafiri, cu vârsta de peste 10 ani?

Dacă aveți un trandafir preferat în curtea dumneavoastră — mare și frumos — care, din păcate, nu mai dă lăstari noi și nu mai înflorește, probabil a sosit momentul să-l întineriți.

Există câteva metode de reînnoire a trandafirului bătrân, cu vârsta de peste 10 ani și puteți să alegeți orice variantă, care se potrivește anume cazului dumneavoastră. Doar trandafirii sunt cel mai bun ornament pentru curte din toate care există și pot fi inventate!

Bineînțeles, cel mai evident mod de păstrare a trandafirului preferat este recoltarea butașilor. Se taie butași de pe tufa de trandafir și se înrădăcinează.

Bineînțeles, este necesară o perioadă mare de timp, pentru ca trandafirul să se dezvolte și să se transforme într-o plantă frumoasă. Totuși această metodă este destul de populară printre grădinari și horticultori.

O altă metodă de întinerire a trandafirului este tunderea mare, treptată și corectă. Dar pot trece aproximativ 2 ani până când planta se va reînnoi și va deveni puternică.

În timpul primăverii trebuie să tăiați ramurile vechi și uscate până la bază: în locul lor vor crește lăstari tineri, de compensare. Lăstarii de 1-2 ani trebuie tunși până la al șaptelea mugur, iar ceilalți — până la mugurii 3-4.

În următorul an trebuie să dezgropați sistemul radicular, să tăiați toate părțile vechi de pe rădăcini și, de asemenea, să secționați baza plantei în direcție transversală (secțiuni mici).

Apoi îndoiți scoarța și acoperiți baza plantei cu sol îmbogățit cu humus și un strat generos de mulci. Datorită acestei proceduri, din secțiuni se vor forma rădăcini adventive noi. Nu uitați să dezinfectați instrumentele și secțiunile!

De asemenea, există o metodă interesantă și neobișnuită de întinerire a trandafirului cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. În acest scop dizolvați o lingură de bicarbonat de sodiu, ½ linguriță de apă amoniacală, o linguriță de sulfat de magneziu și o linguriță de săpun de rufe (dat prin răzătoare) în 5 litri de apă.

Stropiți tufa de trandafir cu soluția obținută dimineața sau seara, pentru ca razele solare directe să nu-i ardă frunzele. Datorită acestei prelucrări exterioare, trandafirul va da lăstari noi și puternici. Drept rezultat, tufa se va reînnoi.

Trandafirii adoră compostul și bălegarul. Adăugați-le neapărat în solul de pe parcela cu trandafiri. Toți lăstarii bătrâni și putrezi trebuie tăiați până în țesut sănătos. Nu uitați să prelucrați tăieturile cu var de grădină sau pastă de argilă.

Spor la grădinărit!

NOU