Cum puteți să îndepărtați petele de pe orice suprafețe? Sfaturi extrem de utile!

Fiecare dintre noi se poate ciocni de situații neplăcute: hainele, mobila, covoarele și alte obiecte din jurul nostru pot fi pătate de cerneală, cafea, bere, vin etc. Rămân pete foarte urâte, de care am vrea să scăpăm, îndeosebi dacă mobila sau îmbrăcămintea sunt abia cumpărate. Articolul nostru conține informațiile necesare pentru aceasta!

Inițial trebuie să determinați care este cauza reală a petei și să stabiliți dacă este proaspătă sau a reușit să pătrundă profund în material. Majoritatea petelor proaspete pot fi îndepărtate ușor prin spălarea cu apă și săpun, bicarbonat de sodiu sau alte soluții de spălat. În orice caz mai întâi încercați să aplicați detergentul pe dosul sau tivul produsului.

Înainte de îndepărtarea petei scuturați praful de pe obiect: mai întâi cu peria uscată, iar apoi cu una umedă. Petele trebuie îndepărtate începând de la margini și avansând treptat spre centrul lor. Altfel ele se pot răspândi.

De asemenea, trebuie să menționăm faptul că spirtul și acizii pot distruge unele vopsele, acetona și acidul acetic — țesăturile din mătase acetat, iar înălbitorul — bumbacul și alte stofe. În general, trebuie să fiți atenți.

ÎMBRĂCĂMINTEA ȘI ÎNCĂLȚĂMINTEA

Există 3 metode de îndepărtare a petelor de vin:

-Prima: puneți obiectul murdar în lapte sau zer fierbinte pentru 30 minute și spălați-l cu săpun.

-A doua: frecați pata cu soluție de apă oxigenată (o linguriță de peroxid de hidrogen la ½ pahar de apă) și spălați-o cu apă rece. Această metodă este potrivită doar pentru obiectele albe.

-Și ultima metodă: presărați sare umedă pe pata proaspătă și lăsați-o să acționeze timp de 30 minute. Apoi spălați locul respectiv cu apă fierbinte, în care ați dizolvat săpun.

Situațiile sunt diferite și uneori apar urme de ruj pe îmbrăcăminte:

-Dacă haina este albă, atunci petele trebuie prelucrate cu apă oxigenată, iar apoi limpezite cu apă cu săpun până la dispariția lor completă.

-Dacă haina este colorată, folosiți terebentina sau eterul.

-Dacă aceste metode nu sunt eficiente, atunci așezați câte un șervețel pe fiecare parte a țesăturii, presărați puțin talc și călcați zona respectivă cu fierul de călcat setat la temperatura moderată.

-Dacă haina este din lână și/sau mătase, frecați locul murdar cu un tampon de vată înmuiat în spirt.

Cele mai răspândite pete de pe haine sunt petele de grăsime:

-Aceste pete pot fi îndepărtate cu ajutorul benzinei, terebentinei sau acetonei. Umeziți pata cu benzină — de la margini spre centru. Apoi acoperiți-o cu un șervețel și presați-o cu fierul de călcat (călduț).

-Dacă materialul nu se spală, puneți o țesătură albă și curată sub el. Încingeți foarte bine amidonul de cartofi și presărați-l pe pată. Peste 30 minute îndepărtați amidonul. Repetați procedura respectivă până la dispariția completă a petelor.

Ca să îndepărtați petele de pe încălțămintea colorată, folosiți sucul de ceapă. Petele de grăsime de pe încălțămintea de piele pot fi îndepărtate cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în soluție de bicarbonat de sodiu (10 g la 0.5 pahar de apă).

Petele de mucegai se îndepărtează cu ajutorul benzinei.

COVORUL

-Deseori copiii și adulții neglijenți lasă gumele de mestecat pe mobilă, de unde acestea cad pe covor. Ca să îndepărtați guma de mestecat de pe covor, puneți gheață pe ea și așteptați până se va întări. Apoi sfărâmați-o și înlăturați-o.

-Petele de cafea și ceai pot fi îndepărtate cu ajutorul glicerinei și apei reci (o lingură la 1 litru de apă).

-Petele de pe covoarele de lână trebuie îndepărtate cu amestecul de oțet și spirt (1:1). Petele de pe covoarele din fibre sintetice se spală cu apă rece.

-Dacă ați vărsat bere pe covor, pur și simplu umeziți pata cu apă caldă cu săpun. Apoi spălați această soluție cu apă caldă și oțet (o linguriță la 1 litru de apă).

-Petele de vin roșu pot fi îndepărtate cu soluția obținută din apă rece și o cantitate mică de apă amoniacală.

-Petele vechi de cerneală pot fi îndepărtate cu ajutorul soluției de oțet, spirt, suc de lămâie sau sare de lămâie (o linguriță la un pahar de apă fierbinte). Apoi spălați zona respectivă cu apă cu săpun și ștergeți-o până va fi uscată.

-Petele proaspete pot fi curățate cu peria înmuiată în lapte fierbinte.

MOBILA

-Dacă mobila deschisă la culoare și lustruită a fost murdărită de verde de Briliant sau cerneală, ștergeți petele cu o radieră obișnuită pentru creion.

-Petele de grăsime de pe parchet pot fi îndepărtate cu ajutorul detergentului de rufe amestecat cu puțină apă caldă. Aplicați „terciul” respectiv pe pată prin mișcări de frecare și lăsați-l să acționeze peste noapte. Dimineața spălați locul, în care s-a aflat pata, cu apă caldă.

-Dacă ați lăsat o urmă pe mobila lustruită, nu vă îngrijorați. Această pată poate fi înlăturată cu un tampon de vată umezit cu vin de masă.

Spor la treabă!

NOU