Cele mai populare întrebări, pe care an de an și le pun grădinării!

1.De ce crapă roșiile?

De cele mai dese ori, motivul sunt schimbările nivelului de umiditate a solului în perioada creșterii intesive a legumelor, adică irigarea sau ploile abundente după secetă prelungită.

Conform observațiilor unor cultivatori de legume, soiurile cărnoase și cu coajă subțire sunt mai predispuse să crape. Legumele mai pot crăpa și atunci când sunt afectate de o boală infecțioasă (de exemplu, alternarioză) și de unii dăunători.

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple cu roșiile dumneavoastră, reglați umiditatea solului.

2.De ce castraveții sunt amari?

Cauza amărăciunii este acumularea în castravete a unei substanțe specifice – cucurbitina, produsă în mod activ în timpul căldurii, secetei și a luminii solare intense.

Pentru a evita acest lucru, udați castraveții din abundență, în perioada de creștere a legumelor. Dacă irigarea nu are efect, atunci creați-le o semiumbră în timpul soarelui de la amiază.

Strângeți roada peste 1-2 zile.

3.De ce cad florile castraveților?

Cauzele sunt diverse stresuri, dereglări ale regimului de fertilizare sau de irigare. Deci, țineți cont de agrotehnică și satisfaceți toate ”capriciile” castravetelui: sistematizați irigarea și fertilizarea, acoperiți-i când este frig și descoperiți-i când este cald.

Alegeți soiurile, pentru că există printre ele și tipuri cu flori predominant de sex masculin. Fertilizați solul cu substanțe organice, iar plantele cu îngrășăminte cu azot și bor.

Susțineți creșterea culturilor cu biostimulatori și nu plantați tufele prea aproape una de cealaltă.

4.De ce ceapa dezvoltă tulpină floriferă?

Tulpină fliroferă dezvoltă, de regulă, ceapa care a fost păstrată permanent sau doar o perioadă la temperatura de +1-18 grade. În acest caz, se formează muguri generativi, din care mai apoi cresc tulpinile florifere.

Cea mai favorabilă temperatură pentru acest proces este de +8-12 grade. Dacă nu doriți ca ceapa să înflorească, ar fi bine să o depozitați la temperaturi de -1-3 grade. Dar nu întotdeauna este posibil să creați aceste condiții.

Cantitatea florilor poate fi redusă, dacă înainte de plantare, veți încălzi arpagicul timp de 2-3 zile la temperatura de 28-30 grade.

5.De ce morcovul nu crește dulce?

Morcovii au gust dulce datorită carbohidraților, care se acumulează în dependență de asigurarea plantei cu potasiu, sodiu, fosfor și bor. Pe când excesul de substanțe organice și azot fac morcovul să fie mai puțin dulce.

Iată de ce, trebuie să fertilizați pământul de cu toamnă cu superfosfat sau cu alte îngrășăminte ce conțin fosfor, sare de potasiu (care include în componența sa potasiu și sodiu), hrăniți planta cu un complex de microelemente, acid boric și alegeți soiuri cu conținut ridicat de zahăruri.

Spor la grădinărit!

NOU