Cum alegem hota de bucătărie? Ce mărimi trebuie să aibă?

Unul dintre criteriile alegerii unei hote sunt mărimile acesteia. Sunt diferite modele, dar din moment ce ele sunt standardizate, nu va fi greu să-l alegeți pe cel mai potrivit, mai ales dacă veți fi ajutați de un vânzător consultant competent. Totuși, unele reguli și nuanțe ar trebui să le cunoașteți înainte de a face o achiziție.

Lățimea hotei = lățimea plitei?

Lățimea este primul lucru la care trebuie să dați atenție, atunci când alegeți dimensiunile hotei, deoarece are un efect semnificativ asupra eficienței colectării particulelor de grăsime, mirosurilor, fumului. Ce dimensiuni ar trebui să aibă hota deasupra plitei pentru ca aceasta să rămână eficientă, chiar dacă lucrează la cea mai mică putere de absorbție, prin urmare, cu un consum redus de energie și cu mai puțin zgomot?

-Orientați-vă după următoarea regulă: hota trebuie să fie cât plita, cel mai bine – mai lată. Dacă lățimea hotei va fi mai mică decât cea a plitei sau aceasta nu va fi amplasată deasupra plitei, ci ușor deplasată, atunci calitatea purificării aerului va scădea considerabil.

-Dacă încă nu ați ales plita, trebuie să vă ghidați după distanța dintre dulapuri sau după mărimea corpului de mobilier în care va fi integrată hota. Dacă spațiul permite, alegeți o hotă de 60, 80 sau 90 cm.

Hotele au următoarele dimensiuni: 30 cm, 45 cm, 50 cm, 60 cm, 80 cm, 90 cm, 100 cm și 120 cm lățime. Este logic că dimensiunile plitei sau aragazului incorporabil să fie aproximativ aceleași. Cele mai întrebate sunt hotele cu lățimea de 60 și 90 cm, pentru că sunt cele mai potrivite pentru o plită standard cu 4 arzătoare. Dacă aveți nevoie de o hotă cu dimensiuni de 100-120 cm, va trebuie să căutați mai intensiv, deoarece cererea pentru ele este mică, fiind mai mult profesionale.

Orientați-vă mai degrabă după dimensiunea suprafeței de evacuare decât după dimensiunile genereale ale hotei. Deseori, se întâmplă că hota este mare, însă suprafața de evacuare este mică.

În acest caz, modelul incorporabil va fi mai practic datorită elementului ce se extinde în plan orizontal, mărind suprafața de absorbție.

Iată câteva modele de hote de diverse mărimi, inclusiv de 30 cm.

Adâncimea modelului cupolar și incorporabil

Adâncimea hotei este la fel de importantă ca și lățimea ei, deoarece, cum am mai menționat, cu cât este mai mare suprafața de evacuare, cu atât este mai eficientă curățarea aerului. Parametrii standarți de adâncime corespund variantelor tipice de lățime, adică: 30, 45, 50, 60, 80, 90, 100, 120 cm. Adâncimea suprafeței de evacuare trebuie să fie egală sau mai mare decât adâncimea plitei sau aragazului incorporabil. Cupola nu trebuie să depășească mărimile corpului de mobilier în care va fi integrată hota, dar să nu fie mai mare decât adâncimea blatului.

Adâncimea hotei incorporabile se reglează, însă carcasa acesteia trebuie să corespundă adâncimei dulapurilor bucătăriei.

Care trebuie să fie înălțimea?

Hotele pentru bucătărie au înălțimi diferite. Înălțimea maximă a modelului cupolat este de 125 cm.

Înălțimea hotei se alege în dependență de înălțimea încăperii și înălțimea mobilierului. Măsurile de siguranță reglementează o distanță minimă între plită și suprafața de evacuare, care, de regulă, este de 65-75 cm. Reducerea acestor parametri poate cauza incendii sau deteriorarea mobilierului din cauza temperaturilor înalte. Hotele incorporabile sau cupolate trebuie amplasate la o distanță de cel puțin 65 cm de plita electrică și 75 cm de aragaz.

Caracteristici de montare

Alegerea locului unde va fi montată hota depinde de caracteristicile de montare ale modelului ales. Hotele montate direct pe tavan și cele pe perete nu se ascund în dulapuri și se instalează deasupra plitei, iar pentru tubul de evacuare, deseori, se folosește o carcasă specială de mascare. Modelul care se încorporează necesită fabricarea unui mobilier special.

Trebuie să știți, că pentru instalarea hotei veți avea nevoie de țevi, priză și cablu electric, carcasă, accesorii de montare și elemente de fixare. Nu vă descurcați nici fără conductă, în acest scop puteți folosi un tub gofrat sau o țeavă. Tubul gofrat se deosebește prin faptul că poate fi îndoit sub orice unghi. Totuși, nu uitați că nu se permite îndoirea tubului de evacuare mai mult de 90 grade.

Ce fel de țeavă să alegeți pentru hotă?

Dacă plita și hota nu se află deasupra găurii de ventilație, atunci, pentru tubul de evacuare, vă recomandăm să folosiți o țeavă din plastic, rotundă sau dreptunghiulară. Tubul gofrat intensifică zgomotul. Toate zonele de fixare trebuie întărite, pentru ca racordul să fie perfect etanș.

Există carcase speciale care fac posibilă ascunderea conductei de evacuare, pentru a integra hota în orice design de bucătărie.

Diametrul conductei depinde de gaura de ventilare, iar lungimea țevii se determină în conformitate cu distanța dintre hotă și gaură.

Dacă vorbim despre hota incorporabilă, atunci totul se face în conformitate cu instrucțiunile de instalare. Principalele criterii pentru instalarea dispozitivului incorporabil sunt:

-elementul ce se extinde trebuie să rămână vizibil mereu;

-gura de evacuare a hotei întotdeauna se unește cu conducta de evacuare.

Dacă nu există posibilitatea unei astfel de conexiuni sau conductele de evacuare a aerului nu pot fi fixate, puteți instala o hotă recirculară, printre care există și modele incorporabile.

NOU