Castraveți marinați (pentru iarnă) — crocanți, condimentați, moderat de sărați și picanți!

O rețetă foarte reușită! O părticică de vară într-un borcan! Încercați să o pregătiți!

INGREDIENTE:

-castraveți dintr-un soi potrivit pentru conservare.

Pentru fiecare borcan de 1 litru (cantitățile și tipurile ierburilor și condimentelor pot fi ajustate după propriul dumneavoastră gust):

-1-2 frunze de coacăz negru;

-2-3 frunze de vișin;

-1-2 codițe de hrean (folosiți doar codițele, îndepărtând partea verde a frunzelor);

-3-5 căței de usturoi;

-o bucățică de ardei iute roșu (opțional);

-1-2 umbrele de mărar.

Pentru marinadă (la 1 litru de apă):

-o lingură de zahăr;

-2 linguri de sare (fără vârf mare) — grunjoasă, neiodată (sarea fină conține agenți antiaglomeranți, care nu sunt potriviți pentru pregătirea conservelor, deoarece în acest mod li se scurtează perioada de păstrare);

-2-3 foi de dafin;

-câteva boabe de piper negru măcinat și ienibahar.

Oțetul: câte 100 ml de oțet 9% la fiecare borcan de 3 litri (sau 3 borcane de 1 litru).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine castraveții. Tăiați-le capetele și puneți-i într-un vas încăpător. Acoperiți-i cu apă rece pentru 1-2 ore (dacă vă grăbiți, puteți să-i lăsați doar pentru 30 minute).

2.Pregătiți ierburile și condimentele (vă recomandăm să folosiți hreanul, deoarece castraveții devin tari și crocanți datorită lui). Spălați-le foarte bine.

3.Spălați castraveții încă o dată.

4.Pregătiți borcanele: spălați-le foarte bine cu bicarbonat de sodiu. Apoi așezați-le pe o tavă și introduceți-le în cuptorul rece. Setați-i temperatura la 130°C. Cum numai va atinge această temperatură, cronometrați 5 minute, după care scoateți borcanele din cuptor.

5.Puneți jumătate din frunzele de coacăz și vișin, cățeii de usturoi (tăiați în jumătăți) și codițele de hrean (tăiate în câteva bucățele) în borcanele sterilizate.

6.Așezați compact castraveții în ele (în poziție verticală). Apoi adăugați ierburile și condimentele rămase. Dacă vă mai rămâne loc în borcane, mai adăugați castraveți mici sau rondele de castraveți (castraveții mari pot fi tăiați) în poziție orizontală.

7.Adăugați ardeiul iute și umbrelele de mărar deasupra castraveților.

8.Pregătiți marinada: combinați apa cu sarea, zahărul, foile de dafin, boabele de piper negru și boabele de ienibahar (de această dată noi am folosit un amestec de condimente pentru marinare, care conținea și boabe de muștar).

9.Așezați cratița cu marinada pe foc și fierbeți-o timp de 3-4 minute din momentul clocotirii.

10.Ca să sterilizați ingredientele din borcane și să evitați crăparea lor, turnați cu grijă apă fierbinte în ele, astfel încât să le acoperiți complet conținutul.

11.Scurgeți apa respectivă și repetați procedura de opărire. De această dată lăsați castraveții și verdețurile să se opărească timp de 5-7 minute, acoperind borcanele cu capace.

12.Scurgeți apa din borcane și umpleți-le cu marinada clocotindă, astfel încât să rămână loc și pentru oțet. După ce veți adăuga oțetul, umpleți complet borcanele cu marinada rămasă, asigurându-vă că ați adăugat foi de dafin și boabe de condimente în fiecare dintre ele.

13.Sterilizați capacele, punându-le pentru 5-7 minute în apă clocotită.

14.Acoperiți borcanele cu capacele sterilizate și închideți-le ermetic. Întoarceți-le cu capacele în jos, ca să verificați etanșeitatea lor. Dacă nu există scurgeri de lichid din ele, înseamnă că le-ați închis în mod corespunzător.

15.Lăsând borcanele în poziția precedentă (cu capacele în jos), așteptați până se vor răci complet. Nu este necesar să le înveliți cu ceva călduros, deoarece astfel castraveții se vor aburi și vor deveni moi.

După răcire verificați încă o dată etanșeitatea conservelor: dacă vreun borcan scoate vreun sunet ciudat, precum sfârâitul, dați-l la frigider și deschideți-l cum numai se va sfârși perioada de marinare. El nu poate fi păstrat peste iarnă.

Castraveții marinați vor fi gata peste 2 săptămâni, dar cel mai bine ar fi să-i lăsați să se marineze pe parcursul a aproximativ 2 luni. Puteți să păstrați conservele la temperatura camerei, dar, dacă aveți posibilitatea, puneți-le în pivniță. Se păstrează excelent până la următoarea recoltă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

NOU