Altoirea pomilor primăvara: perioada potrivită și metode de altoire!

Dacă la începutul sezonului de grădinărit a apărut necesitatea altoirii, trebuie să înțelegeți care este perioada potrivită pentru altoirea pomilor primăvara și cum să efectuați corect procedura.

Altoirea constă în introducerea butașului unei plante într-o altă plantă, pentru ca aceasta să aibă calitățile celei dintâi. Această procedură este relevantă în cazurile când aveți nevoie să întineriți un copac, care fructifică mai puțin, sau când doriți să obțineți 2 soiuri de fructe dintr-un singur pom.

Perioada de altoirea a pomilor fructiferi

Plantele pot fi altoite pe parcursul întregului an, însă altoirea de primăvară a pomilor fructiferi este mai naturală și mai eficientă. Butașii pentru altoire se pregătesc din timp (toamna) sau se taie chiar înainte de procedură (până se umflă mugurii).

Momentul optim pentru altoirea copacilor primăvara este începând cu luna martie până în luna iunie, când are loc circulația activă a sevei în portaltoi – planta pe care se va altoi butașul (altoi) al altei plante. Altoiul, din contra, trebuie să fie în stare de repaus (mugurii trebuie încă ”să doarmă”) în timpul atoirii pentru ca prinderea să fie reușită.

Sfat. Pomii speciilor sâmburoase (cais, vișin, prun) se recomandă să fie altoiți la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie, iar cei semințoși (măr, gutui, păr) – la începutul lunii aprilie – mijlocul lunii iunie.

Instrumentele necesare pentru altoire

-cuțit de grădină (ca să tăiați ramuri subțiri);

-cuțit pentru altoit cu despicator (ca să separați scoarța copacului);

-foarfecă horticolă (ca să tăiați butași);

-fierăstrău de grădină (ca să tăiați ramuri mai groase);

-șurubelniță plată (o puteți folosi ca pană pentru despicare);

-var de grădină (ca să prelucrați tăieturile);

-bandă izolantă;

-alcool (pentru dezinfectarea instrumentelor înainte de fiecare altoire).

Pentru altoirea de primăvară, temperatura aerului trebuie să fie stabilă de cel puțin 10°С ziua și 0°С noaptea.

Metodele altoirii de primăvară

Există mai multe modalități de altoire a pomilor fructiferi, care, de regulă, sunt folosite primăvara.

Copulația perfecționată

Din multele tipuri de astfel de altoire, copulația perfecționată a pomilor este mai simplu de realizat și mai eficientă în același timp.

Procedura se efectuează primăvara devreme, până a se umfla mugurii de pe lăstari. Este potrivită pentru:

-măr;

-păr;

-corcoduș;

-cireș;

-vișin;

-viță-de-vie.

Diametrul optim al portaltoiului și al altoiului (butașul) este același – 0,7-1,5 cm. Iată ce aveți de făcut:

1.Pe portaltoi și pe altoi, faceți câte o incizie de aceeași mărime, sub unghi de 25-30°С. Pe mijlocul fiecărei secțiuni, tăiați câte o limbă cu lungimea de 1 cm.

2.Fixați altoiul pe portlatoi, astfel încât ambele suprafețe să adere bine una la cealaltă, iar straturile de cambiu să se unească între ele (cambiu – țesut vegetal situat între țesutul lemnos și cel liberian de sub scoarță).

3.Înfășurați locul altoirii cu bandă izolantă (cu partea lipicioasă în exterior), iar butașul altoit îl acoperiți cu o pungă de plastic.

Altoirea sub scoarță

Un procedeu perfect de altoire a pomilor maturi (3-10 ani) sau când scoarța este mai groasă.

Perioada optimă pentru altoirea sub scoarță este în timpul circulației sevei, când scoarța se separă ușor de țesutul lemnos. Se potrivește pentru:

-măr;

-păr și alte culturi semințoase.

Diametrul portaltoiului – 2-20 cm, diametrul altoiului (butașului) – 0,7-1,5 cm. Pași de urmat:

1.Tăiați portaltoiul la o distanță de 70-100 cm de la suprafața pământului sau 20-40 cm de la trunchi.

2.Neteziți marginile tăieturii cu cuțitul dezinfectat, fără să atingeți lemnul cu mâna, ca să nu introduceți vreo infecție.

3.Pe partea inferioară a altoiului (10-15 cm lungime) faceți o tăietură netedă oblică cu lungimea de 3-4 cm.

4.Pe portaltoi, faceți, de asemenea, o incizie oblică (cu lungimea de 4 cm) și separați puțin scoarța.

5.Introduceți butașul în ”buzunarul” portaltoiului, astfel încât deasupra tăieturii să rămâne 1-2 mm din incizia altoiului.

6.Acoperiți rănile deschise cu var de grădină, apoi înfășurați locul altoirii cu bandă izolantă.

Altoirea în despicătură

Una dintre cele mai rapide metode. Momentul optim pentru altoirea în despicătură este până începe circulația sevei și se trezesc mugurii. Se potrivește pentru:

-măr;

-păr;

-corcoduș;

-prun;

-cireș;

-viță-de vie.

Diametrul portaltoiului – de la 0,7 cm, diametrul altoiului (butașului) – 0,7-1,5 cm. Pași de urmat:

1.Tăiați portaltoiul la înălțimea de 20-30 cm de la trunchiu sau de la suprafața pământului, iar în mijloc faceți o despicătură de 4-5 cm adâncime și introduceți o pană.

2.Luați 2 butași cu muguri și îi ciopliți, pe ambele părți, sub forma unei pene pe o lungime de 3-5 cm.

3.Introduceți butașii în despicătură, astfel încât cambiumul altoiului și ramurei portaltoi să coincidă.

4.Îndepărtați pana din despicătură, înfășurați locul altoirii cu bandă izolantă, iar rănile deschise le acoperiți cu var de grădină.

Peste 2 săptămâni butașul ar trebui să se prindă. Puteți verifica, analizându-l: mugurii trebuie să se umfle, în zona altoirii trebuie să se formeze calus, iar de sub bandă vor începe să crească ramuri tinere.

Perioada de altoire a copacilor primăvara

Momentul optim pentru altoirea caisului primăvara este sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai. De cele mai dese ori, se folosește metoda altoirii în despicătură, sub scoarță (la începutul circulației sevei) și în punte (în timpul circulației active a sevei).

Termenii de altoire a mărului primăvara: martie – aprilie (altoirea prin butași), aprilie – începutul lunii mai (altoirea în ochi).

Termenii de altoire a părului primăvara: până se deschid mugurii (altoirea sub scoarță), începutul circulației sevei (altoirea în punte), începutul lunii aprilie (altoirea în despicătură), începând cu mijlocul primăverii (altoirea în placaj lateral).

Termenii de altoire a vișinului primăvara: perioada circulației active a serei. E posibilă și altoirea de vară, însă, în acest caz (în special la sfârșit de vară) există riscul ca altoiul să nu se prindă.

Altoirea prunului primăvara, perioada căreia este la începutul anotimpului (în unele zone – sfârșit de februarie), se realizează în ochi, în despicătură și sub scoarță.

Termenii de altoire a cireșului primăvara: când începe circulația sevei. De asemenea, altoirile se realizează vara și până în luna septembrie.

Termenii de altoire a piersicului primăvara: începând cu mijlocul lunii martie (odată ce se încălzește vremea). La sfârșitul lunii martie, locul altoirii trebuie acoperit cu folie, iar în mai – înlocuiți folia cu hârtie.

Dacă veți realiza procedura corect, atunci pomul altoit vă va bucura cu roadă deja în al 2-3-lea an după altoire. Chiar dacă butașul nu s-a prins din prima încercare, nu renunțați, continuați să experimentați!

Spor la grădinărit!

NOU