7 secrete importante în îngrijirea orhideelor. Planta dumneavoastră va înflori anul întreg!

Interesul față de orhidei este considerat un domeniu al floriculturii de-a dreptul fascinant. Aceste flori sunt într-atât de unice, atât după cum cresc, cât și după sistemul radicular, și după cerințele față de condițiile necesare, încât ar fi o adevărată crimă să le clasificăm în categoria culturilor obișnuite.

Secretul nr.1

– alegeți inteligent sau începeți cu ceva mai mic

Dacă pasiunea dumneavoastră față de orhidei abia începe și necătând la faptul că sunteți fascinat de frumusețea florilor totuși aveți o frică din cauza îngrijirii dificile, începeți cu reprezentanți ai familiei mai puțin capricioși.

Se recomandă să faceți cunoștință mai întâi cu specii rezistente și standarde după cerințe. Pentru începătorii în cultivarea orhideelor ​​cele mai potrivite sunt phalaenopsis.

Florile din Malaezia sau orhideea fluture se evidențiază nu doar prin faptul că înfloresc o perioadă lungă. Aceste orhidei într-adevăr sunt simplu de îngrijit și se potrivesc cel mai bine ca să învățați cum să vă ocupați de toți reprezentații acestor plante uimitoare.

Secretul nr.2

– lumina ușoară reprezintă garanția frumuseții orhideelor

Alegeți corect iluminarea pentru orhidei. Aceste flori tropicale în condiții de apartament aparțin culturilor fotofile, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Razele solare nu trebuie să ajungă pe frunzele și florile orhideei, mai ales pe ghivecele transparente, dacă plantele sunt crescute în recipiente speciale și fac parte din categoria speciilor capabile de fotosinteză.

Orhideele trebuie să fie amplasate pe ferestrele din partea de vest sau de sud. Phalaenopsis sunt orhideele cele mai rezistente la umbră, care se pot adapta chiar și condițiilor geamurilor din partea nordică.

Secretul nr.3

– irigarea deștepată a orhideelor

Chiar dacă orhideele sunt plante care iubesc umiditatea, acest lucru nu trebuie să vă ducă în eroare, la fel ca și originea lor tropicală. De cele mai dese ori, este suficient să udați orhideea 1 dată pe săptămână. Se recomandă să faceți acest lucru prin metoda înmuierii în apă sau stropind-o, prima variantă fiind mai simplă și sigură.

Înmuiați ghiveciul cu orhidee într-un recipient cu apă de ploaie sau altă apă moale, astfel încât substratul să îmbibe bine umiditatea (pentru cel mult 20-30 de minute). Dacă aveți norocul ca apa de sub robinet să nu fie dură și să fie potrivită pentru îngrijirea plantelor de interior, atunci puteți pune planta sub robinet sau să îmbibați pământul cu ajutorul unui duș, însă țineți minte, apa nici într-un caz nu trebuie să fie rece. Apoi scoateți recipientul pe un suport sau o tavă și lăsați apa în exces să se scurgă (ea nu trebuie să stagneze în jurul rădăcinilor orhideei și să rămână în tavă).

Secretul nr.4

– fertilizarea = creștere

Absolut toate orhideele au nevoie de o concentrație destul de mare de îngrășăminte în sol. Pentru aceste culturi, puteți folosi doar îngrășăminte speciale destinate orhideelor și trebuie să le introduceți împreună cu apă pentru irigare.

Pentru phalaenopsis și alte orhidei rezistente , este suficient să le fertilizați o dată pe lună sau la fiecare 3 săptămâni cu o doză standard sau de 2 ori pe lună cu jumătate din cantitatea de îngrășăminte.

Plantele nu se fertilizează pe tot parcursul anului, ci doar în lunile de dezvoltare activă.

Secretul nr.5

– transplantarea atentă, dar scrupuloasă

Orhideele trebuie transplantate aproximativ la fiecare 2 ani. Cu aceste plante trebuie să fiți foarte atenți, pentru că rădăcinile se traumează și se rup foarte ușor. Substratul se schimbă complet.

Pentru orhidee, sunt necesare amestecuri speciale de sol pentru aceste specii de plante, care constau din părți groase de coajă, mușchi și alte componente utile. Înainte de plantare, trebuie să examinați cu atenție planta și să îndepărtați toate zonele moi, deteriorate și uscate, tratând tăieturile cu cărbune.

Orhideele nu se introduc adânc, ele se așează cu grijă deasupra solului de la baza ghiveciului, apoi spațiile libere se umplu cu substrat. Dacă vă este frică să nu deteriorați rădăcinile orhideei în timpul transplantării, rugați un coleg-florar, care are deja experiență, să asiste în timpul primei proceduri. După transplantare, floarea nu trebuie udată timp de cel puțin 3 zile, iar fertilizările le reîncepeți abia după 1 lună.

Secretul nr.6

– nu puteți avea o orhidee înflorită fără controlul temperaturii

Pentru ca orhideea să înceapă să înflorească, planta are nevoie de răcoare, în special, temperatura pe timp de noapte în perioada de pregătire pentru înflorire ar trebui să atingă cel puțin 15-18 grade, perfect ar fi 12-15 grade.

Informația despre momentul potrivit pentru transferul plantei în perioada de odihnă, precum și despre indicii necesari trebuie specificată atunci când procurați planta, deoarece fiecare specie are propriile caracteristici și ”obiceiuri”.

Nu este suficient doar să-i asigurați condiții răcoroase. Între temperaturile de zi și cele de noapte trebuie să existe un contrast: noaptea temperatura în încăpere trebuie să fie cu 4-5 grade mai mică decât ziua.

Secretul nr.7

– tunderea nu este ca la celelalte plante

Dacă ați ales phalaenopsis pentru a face cunoștință cu orhideele, atunci tăiați corect florile plantei. În cazul acestei specii, pedunculii noi se vor dezvolta nu doar la baza tulpinii, ci și din ochiul mugurelui dormind de pe lăstar. Iată de ce, florile ofilite nu se îndepărtează complet, ci doar pe jumătate, deasupra celui de-al doilea sau al treilea ochi.

Dacă vă este frică să faceți o greșeală, cel mai bine este, după înflorire, să lăsați lăstarii: veți puteți tăia vârfurile deja după apariția unor noi lăstari sau pe măsură ce aceștia se usucă, îndepărtând doar vârfurile uscate.

Mult spor!

NOU